Amenajarea unor spații mai puțin generoase poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă este pentru prima dată când vă implicați într-o astfel de misiune. Când vorbim, de pildă, despre o bucătărie de mici dimensiuni, este esențial să vă asigurați că valorificați fiecare metru pătrat și că gândiți întreg proiectul în așa fel încât funcționalitatea să se îmbine perfect cu designul armonios.
Puteți lua în calcul varianta de a apela la serviciile unui designer de interior, mai ales dacă nu dispuneți de foarte mult timp, însă, dacă simțiți că puteți duce la bun sfârșit, pe cont propriu, acest proiect, atunci ați ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare vă prezentăm câteva idei de amenajare a bucătăriei, ușor de pus în practică atât pentru spațiile de dimensiuni generoase, cât și pentru spațiile în care fiecare metru pătrat trebuie valorificat la maximum:
Orientați-vă către o schemă cromatică deschisă
Culorile deschise creează impresia unui spațiu mai mare, mai aerisit, motiv pentru care vă încurajăm să le valorificați în schema cromatică a bucătăriei dumneavoastră, indiferent de dimensiunile sale.
Culori precum crem, bej, gri sunt foarte versatile, astfel că le puteți asorta ușor între ele, precum și cu nuanțe accent pe care le veți adăuga. În ceea ce privește culoarea accent, prezentă prin intermediul obiectelor decorative, puteți opta pentru una vibrantă (așa cum este galben pastelat sau turcoaz), dacă simțiți nevoia de un element ceva mai îndrăzneț.
Valorificați lumina naturală și lumina artificială
Iluminatul adecvat joacă mai multe roluri-cheie în amenajarea bucătăriei: în primul rând, creează, la rândul său, impresia unui spațiu mai aerisit; în al doilea rând, vă ajută să delimitați foarte bine zonele (zona de lucru/de pregătire a mesei, zona de servit masa, eventual zona transformată într-un mic colț de relaxare unde vă savurați cafeaua de dimineață).
De aceea, asigurați-vă că în bucătăria dumneavoastră pătrunde suficientă lumină naturală. Alegeți, în acest sens, niște perdele deschise la culoare. În ceea ce privește iluminatul artificial, vă recomandăm să amplasați corpurile de iluminat în mod strategic, ghidându-vă după rolurile pe care le vor îndeplini: iluminat general, iluminat ambiental sau iluminat-accent.
Orientați-vă către corpuri de mobilier suspendate, prevăzute cu multiple spații de depozitare
Iată cum puteți maximiza spațiul dintr-o bucătărie mică: valorificând spațiul de care dispuneți pe verticală. Alegeți, așadar, corpuri de mobilier (rafturi, etajere, dulapuri suspendate) dotate cu multiple locuri de depozitare, astfel încât să puteți depozita și organiza obiectele: de la veselă, până la tacâmuri, căni și alte accesorii pentru bucătărie.
De altfel, pentru a obține o amenajare cât mai aerisită, este recomandat să lăsați libere spațiile expuse (blatul de lucru, masa etc.) Puteți păstra pe acestea doar obiectele pe care le folosiți mai mereu (cum ar fi setul de solnițe de pe masă).
Mobilierul la comandă, o soluție eficientă pentru amenajarea bucătăriilor mici
Pentru a vă asigura că bucătăria dumneavoastră va arăta așa cum v-ați dorit dintotdeauna, o soluție pe care merită s-o luați în considerare este mobila de bucătărie la comandă. Cea din lemn masiv de fag și stejar se remarcă prin rezistența sporită și prin designul elegant, atemporal, astfel că va fi o investiție excelentă în amenajarea locuinței de vis.
Atunci când optați pentru mobila la comandă, puteți personaliza fiecare piesă după bunul plac. Astfel, aveți oportunitatea de a alege finisajele, de a crea o schemă cromatică în funcție de preferințele personale, precum și de stilul de amenajare dorit.
Cel mai important avantaj, însă, se referă la faptul că dimensiunile mobilierului la comandă vor fi adaptate la dimensiunile bucătăriei dumneavoastră, după ce echipa de specialiști le va măsura cu exactitate.
Așadar, amenajarea unei bucătării mici necesită, într-adevăr, mai multă atenție la detalii și un foarte bun simț al organizării. Cu toate acestea, cu ajutorul mobilierului la comandă, lucrurile vor deveni mult mai simple.