Noutati despre certificat energetic si termografie cladiri

0

Prin intermediul termografiei se realizează o scanare termică a clădirilor cu o cameră de termoviziune, determinându-se astfel distribuția temperaturilor pe suprafața construcției analizate. În principiu, termografia este o metodă de evaluare și detectare a eventualelor defecte termice sau pierderi de aer în sistemele de izolație a imobilelor. Certificatul energetic este cu totul altceva: estimarea anuala a consumului de energie al unei cladiri.

Termografia sau termoviziunea utilizează echipamente video sau cu infraroșu ce receptează lumina și înregistrează variațiile de temperatură din suprafața clădirii. Inspecția termografică poate fi realizată atât de la interior, cât și de la exterior, în funcție de decizia auditorului. O astfel de inspecție, alături de auditul energetic și de certificatul energetic te pot ajuta să iei decizii pentru încadrarea clădirii sau a imobilului într-o clasă de performanță energetică superioară. Cu alte cuvinte, dacă certificatul energetic a stabilit faptul că apartamentul tău se încadrează în clasa de eficiență energetică D, poți opta pentru un audit energetic și pentru o inspecție termografică pentru a vedea care sunt soluțiile pentru a elimina pierderile de căldură și pentru a urca o clasă de performanță energetică.

Termoviziunea poate fi folosită atât în scanarea termică a clădirilor, cât și în mentenanța instalațiilor, în producție, transport, creșterea vizibilității în domeniul maritim, în vizualizarea scurgerilor de gaze, în domeniul medical sau al cercetării, în securitate și supraveghere, etc. Dacă ne referim strict la scanarea termică a clădirilor, putem spune că în cadrul unei inspecții termografice se urmărește detectarea următoarelor probleme:

  • Zone cu defecte ale izolației termice care duc la pierderi de căldură (izolațe termică lipsă sau necorespunzătoare, defecte de execuție)
  • Zone cu defecte ale hidroizolațiilor
  • Trasee de încălzire prin pardoseală (depistarea zonelor în care există inflitrații sau scurgeri de apă)
  • Locuri în care există acumulări de apă și este posibilă apariția mucegaiului
  • Defecte ale echipamentelor electrice
  • Punțile termice din structură
  • Ferestre sau uși neetanșe, pierderi de căldură, etc.

În urma acestei inspecții termografice, vei putea lua deciziile potrivite pentru a remedia problemele clădirii sau imobilului tău. De altfel, scopul final al unei astfel de inspecții este ca tu să scapi de pierderile de căldură și să îți reduci cheltuielile cu încălzirea spațiului.

Termografia sau termoviziunea este recomandată atât în cadrul evaluării energetice a propriului imobil, cât și înainte de a achiziționa o casă nou sau un apartament nou. În această ultimă situație, un certificat energetic în care se menționează clasa de performanță energetică din care face parte imobilul și realizarea unei inspecții termografice te pot ajuta să iei decizia cea mai bună, să confirmi calitatea achiziției sau să afli care sunt potențialele probleme. Dacă spre exemplu în certificatul energetic al imobilului este trecută clasa C sau D, cu siguranță vei dori să vezi care sunt problemele imobilului din punct de vedere al eficienței energetice, ca să îți faci un calcul provizoriu. O inspecție termografică te va scăpa de investiții masive peste ceva timp cu renovarea casei sau a apartamentului pentru a elimina pierderile de căldură. Intotdeauna termografia este relevanta sau importanta dupa ce se anvelopeaza o cladire, adica dupa un audit energetic. astfel se poate cunoaste calitatea lucrarii executate.

În concluzie, dacă vrei să reduci pierderile de căldură și să te bucuri de facturi mai mici, nu ar strica să optezi pentru o inspecție termografică si un certificat energetic!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata