O locuinta fara virusi, bacterii si acarieni

Ne intoarcem acasa siguri ca aici nimeni nu ne deranjeaza. Stim ca avem curat si nu credem ca impartim aerul, apa, obiectele din jur cu mii de bacterii, virusi si acarieni invizibili.

Multi intra in casa pe calea aparatului de aer conditionat. Este adevarat ca multi ii elogiaza efectele acestei inventii de pret. El ne ajuta sa suportam inconfortul termic din timpul verii si el ne incalzeste camerele, cand gerul siberian se dezlantuie. Daca simultan cu aerul racoros sau cald introduce in casa noastra si virusi si bacterii nu este vina lui, fiindca se impune curatare aer conditionat periodica. Ca orice obiect sau aparat din casa si el este expus prafului, microorganismelor si necesita curatare in profunzime.

Cand dam cu aspiratorul in casa ni se pare ca este curat, dar cand scuturam rezervorul acestuia realizam cat de mult praf, scame, pete si murdarea au fost pe covor si podea.

Aparatul de aer conditionat necuratat la timp poate face in mod cert mai mult rau decat bine, fiindca simultan cu aerul cald sau racoros emite multi microbi in locuinta, microbi pe care ii inhalam si care provoaca alergii. De la alergia netratata sau puternica, la boala respiratorie grava nu este decat un pas.

Specialistii recomanda ca orice aparat de aer conditionat sa fie curatat complet de doua ori pe an, iar inlocuirea filtrului sa se faca anual.

Am scapat de virusi si bacterii in acest mod, dar suntem invadati de acarieni pe care nu ii vedem. Ei se afla peste tot: in perne si saltele, pe asternuturi, in apa si pe gresie. Cercetatorii au stabilit ca nu fac rau oamenilor, daca inmultirea lor este tinuta sub control. Ca de obicei, persoanele hiperalergice pot avea insa probleme si pentru ele trebuie sa ne dam silinta sa curatam casa de aceste vietati minuscule si sa inlaturam efectele acarienilor .

Acarienii se dezvolta foarte repede in mediile umede si calde si curatenia repetata realizata cu produse foarte bune duce la scaderea numarului lor din locuinta si la tinerea sub control a procesului de inmultire.

Iata ce se recomanda sa facem, sa scapam de nedoritii acarieni:

-umiditatea din casa sa fie sub 50%. La nevoie sa se cumpere un dezumidificator, daca aparatul de aer conditionat nu face fata.

-saptamanal, asternuturile se spala cu apa fierbinte (se aleg in asa fel, incat sa nu se decoloreze sau sa se strice), iar dupa ce sunt scoase din masina de spalat se intind la aer curat cateva ore. Calcatul lor inseamna dustrugerea microbilor si acarienilor. Acesta operatiune nu are numai functie estetica, ci si igienica.

-saltelele si pernele sa fie invelite in huse antialergeni/antiacarieni

-scoatem paturile groase, covoarele in care ni se ingroapa piciorul si draperiile din catifea si le inlocuim cu materiale usoare, care pot fi spalate des si la temperaturi mai ridicate.

-curatenia din casa sa se faca purtand o masca pentru a nu inhala cantitatile uriase de praf si de acarieni.

-mobila si podelele din casa se sterg frecvent cu apa si cu detergent special, de buna calitate.

Pastrandu-ne locuintele curate ne mentinem sanatatea si stam cu drag in ele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata