Bogaţii României, fugăriţi de portărei

În ultimele şase luni, datoriile oamenilor de afaceri către Fisc au crescut în medie cu 50%. În fruntea noilor datornici privaţi stau fraţii Micula, care „populează“ lista rău-platnicilor cu trei dintre companiile lor.

.
Firmele fraţilor Micula au invadat lista cu datornici la bugetul statului, pe 31 decembrie 2008, Finanţele executându-le silit. După şase luni (mai precis la începutul lunii iulie 2009), datoriile celor doi fraţi (Ioan şi Viorel) către stat, în loc să scadă, au crescut, ajungând la peste 19 milioane de euro. Cea mai mare restanţă o au pe European Foods, de aproximativ 43 de milioane de lei, în creştere cu 72% faţă de finalul anului 2008 – la acea vreme datoria la Fisc era de 25 de milioane de lei.

Urmează Scandic Distilleries, cu datorii totale la stat de peste 31 de milioane de lei, în creştere cu 43% faţă de finalul anului 2008, şi European Drinks, cu 11,18 milioane de lei.

Pe lista neagră a Fiscului apare şi fabrica de vagoane din Arad, a omului de afaceri Cristian Burci, cu datorii însumate de 34,96 milioane de lei, în creştere cu 289% faţă de finalul anului, când obligaţiile faţă de stat atingeau valoarea de 8,97 milioane de lei. Acţionar majoritar la Astra Vagoane Arad şi la Romvag Caracal, Cristian Burci spune că principalul vinovat pentru datoriile sale la stat este chiar Ministerul Finanţelor, care nu a efectuat rambursările de TVA aferente exporturilor.

Lista datornicilor continuă cu compania aeriană Blue Air, cel mai mare operator low-cost din România, cu o datorie totală de 8,02 milioane de lei, mai mare cu 38% faţă de finalul anului 2008, când trebuia să plătească la Fisc 5,8 milioane de lei.

Integral în Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata