Managerul Holcim: „Nu garantăm păstrarea locurilor de muncă”

– Markus Wirth, manager al companiei producătoare de ciment Holcim, spune că producţia este din ce în ce mai mică, pe fondul unei cereri tot mai scăzute.

.

EVZ: Sectorul construcţiilor se află de mult timp într-o criză profundă. Ce planuri are compania?

Markus Wirth: În ultimii trei ani am investit 300 de milioane de euro ca să ne extindem producţia de ciment şi de pietriş, dar nu vor mai exista alte investiţii în urmatorii cinci ani. Fabrica de la Câmpulung asigură mai mult decât suficient necesarul de ciment, chiar dacă în viitor ar creşte cererea. Piaţa cimentului a scăzut comparativ cu anul trecut cu circa 28%. Noi producem din ce în ce mai puţin.

Veţi face disponibilizări sau veţi închide fabrici?

Pentru moment nu ne gândim să închidem fabrici. Le lăsăm să funcţioneze la un nivel scăzut de producţie. Dar dacă piaţa va scădea în continuare, sarcina mea este de a reduce cheltuielile fixe, iar cheltuielile cu personalul sunt o parte din acestea. Din păcate, din cauza situaţiei din sectorul de construcţii, nu putem garanta păstrarea tuturor locurilor de muncă.

Va ieşi sectorul românesc de construcţii din criză?

În prima jumătate a anului 2010 situaţia va rămâne dificilă. În a doua jumătate a anului vom avea, probabil, o creştere zero sau uşor pozitivă a produsului intern brut. Aceasta ar însemna să nu se reducă cerinţa de ciment. Din 2011, credem că se va construi mai mult.

Continuarea în Evenimentul Zilei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata