Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), informează noile hotărâri ale Sfântului Sinod.

Foto: m.digi24.ro
69

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În această zi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei şadinţe, s-a anunţat principalele hotărâri ale Sfântului Sinod, astfel:

  • A fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni;
  • Au fost reconfirmate condițiile înscrierii la doctoratul în Teologie;
  • Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:
  • Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;
  • Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
  • Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;
  • Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
  • Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
  • Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;
  • Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

În plus, Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a  Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora, a transmis biroul de presă al Patriarhiei Române.

Se împlinesc 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Totodată, vineri, 30 septembrie 2022, comunitatea creștin ortodoxă aniversează 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

În această zi specială, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 09:00, după care va fi oficiat un Te Deum. De la ora 12,00, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, se va desfăşura un moment festiv în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele adresate de autorităţile române și de alte instituţii publice din țara noastră. Accesul la acest eveniment se face DOAR pe bază de invitaţie, a transmis biroul de presă al Patriarhiei Române.

Iniţial, ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a avut loc la data de 30 septembrie 2007. Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost rostit atunci de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Despre Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În contextul socio-profesional, Daniel Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara din judeţul Timiş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În 1979, el şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La data de 6 august 1987, el a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria sub numele de Părintele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La data de 1 iulie 1990, el a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), după decesul Patriarhului Teoctist, care a avut loc la data de 30 iulie 2007.

Sursa: Capital.ro