Tampiza, Lukoil: Pentru prima dată de când sunt aici, voi taia în carne vie. Fără tăierea cheltuielor nu trăim

Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, business de peste un miliard de dolari, spune, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca se pregateste pentru inca un an dificil care deja a debutat cu scaderi de circa 6% in ceea ce priveste distributia de carburanti la nivel de piata. Seful Lukoil spune ca nu are pronosticuri asupra modului in care ii vor evolua afacerile in 2010, dar un lucru este cert: va fi primul an in care se vede obligat sa ia o serie de masuri drastice dupa ce in 2009 businessul pe care il conduce a avut pierderi de 12,5 milioane de dolari.

„Pentru prima data de cand sunt aici voi taia in carne vie. Cel mai greu pentru mine va fi sa-mi reduc personalul. Din 7 sucursale, vom mai ramane 4-5. Economisim peste tot. Aveam 400 de telefoane mobile in companie. O sa fie de trei ori mai putine. Exista si telefonia fixa si mai exista si telefonul personal.

Aveam publicitate de milioane. Pentru anul acesta avem 180.000 de dolari. Vom investi doar 3 milioane de dolari. Inca nu inchidem benzinarii, dar am inchis un depozit la Satu Mare si analizam depozitul de la Timisoara. Fara taierea cheltuielor nu traim, iar daca vom continua sa inregistram pierderi, la ce ne mai trebuie afacerea?”, se intreaba Tampiza.

„Am vandut anul trecut 1,33 milioane de tone de carburant, cu 10% mai putin fata de 2008, un impact asupra vanzarilor, dincolo de contextul de piata, fiind si oprirea rafinariei Petrotel de la inceputul anului. Pe retail am inregistrat o scadere de 5%, dar cel mai mare impact l-am simtit la vanzarile catre terti.

Profitul operational a fost de 50 de milioane de dolari (35,8 milioane de euro), cu 38% mai putin decat in 2008, am avut pierderi nete de 12,5 milioane de dolari (8,9 milioane de euro), iar afacerile au fost de 1,32 miliarde de dolari (946 de milioane de euro), cu 38% mai mici decat in 2008.

Am fi putut avea un profit de 8,1 milioane de dolari (5,8 milioane de euro), dar evolutia cursului de schimb ne-a papat tot beneficiul”, spune seful Lukoil Romania.

Mai bine cu banii la banca

Tampiza spune ca pana in prezent, compania pe care o conduce a investit 450 de milioane de dolari pe piata locala, dar recuperarea investitiilor se face foarte lent.

„ Am investit pana acum 450 de milioane de dolari cu speranta de a intoarce banii. Noi nu suntem o societate de binefacere, dar in conditiile astea nu scoatem nici macar atat cat am fi luat daca ne duceam banii la banca”, spune Tampiza.

Tampiza spune ca are nevoie de stabilitatea macroeconomica si de mentinerea sistemului de taxe.

„De macroeconomie mi-e frica anul acesta. De curs, de taxe, de deficit. Daca va exista o crestere de taxe, anul 2010 va duce mai departe declinul economic”, este de parere Tampiza.

An fara estimari

„In Romania anului 2010 nu pot sa fac pronosticuri privind afacerea mea. Imi mentin tintele la rezultatele de anul trecut, dar poate le mai corectam”, spune Tampiza.

Datele venite din piata distributiei de carburanti aferente primelor luni variaza de la jucator la jucator. Astfel, daca unii spun ca vanzarile incep sa-si revina, altii sustin ca declinul vanzarilor de carburanti a continuat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata