Cât de afectată este România de criza energetică și care sunt șansele să se confrunte cu niște situații limită

33

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că șansele ca România să se confrunte cu o pană de curent totală este „foarte, foarte mică”, dar s-au luat măsuri pentru ca, în eventualitatea în care se va întâmpla acest lucru, alimentarea cu energie electrică să fie reluată într-un timp cât mai scurt.

Șansele ca România să treacă printr-un blackout sunt foarte mici

În afirmaţiile sale, „Pentru România e foarte, foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, dar probabilitatea de a intra într-un blackout, adică într-o pană de curent totală, este foarte, foarte mică.

Chiar şi dacă ar fi să se întâmple chestiunea aceasta, sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic, astfel încât să putem relua alimentarea cu energie electrică în timp foarte scurt. (…) Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate la nivelul Guvernului cu toate instituţiile implicate în tot ce ţine de domeniul energetic şi de domeniul de situaţii de urgenţă”, a declarat liderul PNL pentru RTV.

În plus, prim-ministrul a spus că s-au luat măsuri și la nivel național pentru ca reţeaua existentă să fie dublată cu generatoare care să asigure funcţionarea „punctelor vitale”.

Iar la gazele naturale, acesta a spus că România a intrat în perioada de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi în depozite şi a asigurat că nu există probleme în asigurarea cantităţilor necesare.

Ce ar trebui să facem în cazul unui blackout?

Specialiștii recomandă ca în situații de acest fel, să avem în casă lanterne, lumânări, alimente perisabile și truse de prim-ajutor. Într-o bucătărie gândită special și dotată cu echipament pentru stingerea incendiilor, autoritățile din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență au simulat la multe situații limită, sfătuindu-i pe cei interesați cum să se protejeze în cazul unui incendiu în propria locuință sau a unei pene de curent.

Un incendiu major poate, chiar foarte ușor, să ducă la un blackout, adică o defecțiune majoră a sistemului energetic în urma căreia nu mai funcționează nimic.

Astfel, „Noi, la nivelul ISU, avem capacități, generatoare, pe care le-am folosit și când s-au întâmplat alte situații de urgență, dar, desigur, fiecare trebuie să aibă acasă o lanternă și minim plan să facă față unei situații de urgență.”, a explicat Marius Dogeanu, șeful Direcției Generale pentru Protecție civilă.

Specialiștii recomandă, de asemenea, să aveți un rucsac pregătit în caz de urgență.

Totodată, „Un astfel de rucscac de urgență care ar trebui să conțină o anumită cantitate de apă, este vorba de niște conserve, un astfel de rucsac este util pentru un cutremur, inundație, pană de curent.”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro