Motorul economiei românești pierde din putere

Motorul economiei începe să piardă din putere. Creşterea producţiei industriale a fost aproape zero luna trecută, fiind la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni. Numărul angajaților este în scădere de trei luni încoace, comenzile pentru export au scăzut și ele dramatic, importurile de materii prime s-au redus din lipsă de comenzi.

În acest context, așteptările nu sunt deloc optimiste. Patronii spun că cererea și producția vor continua să scadă, iar costurile de producție vor crește. Sunt concluziile barometrului industrial lunar făcut de IRSOP şi SNSPA.

Aceste semnale pun în umbră tot mai mult cifrele pe care mizează Guvernul PSD-ALDE. Oficialii au prognozat pentru anul acesta și pentru 2020 o creștere economică de 5,5%.
Iancu Guda, analist financiar, a declarat joi pentru Digi24 că scăderea producției industriale este cauzată de faptul că „avem o supraconcentrare pe consum și creșterea economică cu care se laudă guvernanții nu este generalizată”.

El a precizat că industria, care creează cea mai mare valoare adăugată, performează „foarte slab”.

„Pe lângă acest sudiu, avem cifre oficiale de la INS, care spun că în primul semestru, în primele șase luni din acest an, producția industrială din toată România crește doar cu 0,4%. Cel mai slab rezultat din ultimii cinci ani și nu mă surprinde deloc, economia este super contracentrată în marile companii”, a spus analistul financiar.
M-am uitat la situațiile financiare ale celor mai mari 1.000 de companii, care concentrează jumătate din veniturile tuturor firmelor active în România, și am văzut că acest companii mari, din cauza instabilității fiscale, juridice, politice din România își scad investițiile masiv, încearcă să ia bani din piață – colectează cât mai rapid facturile -, au marje de profit în scădere și au grijă de bani, își țin banii. Altfel spus, companiile mari se pregătesc pentru vremuri mai grele”, a adăugat Iancu Guda.

El a mai explicat că „exporturile merg foarte prost, 75% din exporturile românești se duc în Europa”.

„Germania are cea mai slabă producție industrială din ultimii zece ani, Italia e în recesiune, Franța are mari probleme, Brexitul va aduce efecte dintre cele mai incerte și instabile. Polii de putere au mari probleme”, a precizat Iancu Guda.

Astfel, scăderea producției industriale duce la reducerea numărului de locuri de muncă și a investițiilor: „Nimeni nu calculează pierderile de oportunități, sunt si foarte greu de cuantificat, ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi făcut acele investiții. Un exemplu: soldul investițiilor în Ungaria este 210% din PIB în ultimele două decenii. În România, țară dublă, este 40% din PIB”.

Analistul a mai atras atenția asupra faptul că Ministerul Finanțelor Publice a confirmat că încasările publice, veniturile fiscale ca pondere în PIB sunt la minim istoric, doar 26%, cel mai slab din Europa.

„Deci statul are venituri mai mici și automat deficitele cresc, ne îndatorăm ca să ținem finanțarea deficitului fiscal record cât de cât în control”, a subliniat Iancu Guda.

sursa digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata