România are șanse să devină lider regional în energie. Care este elementul important care îi lipsește?

România poate deveni un jucător important în domeniul energiei în regiune. Însă, competiţia este aspră pentru că toate statele din jur aspiră la titlul de hub energetic regional. Experţii susțin că România are mai multe avantaje decât celelalte ţări dar, pe lângă gazul rusesc, trebuie să găsească şi alte surse de aprovizionare.

Statutul de hub energetic regional este unul râvnit în estul Europei.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, declară: „Bulgarii, și ungurii, și ucrainienii, toți vor să fie hub energetic. Din acest motiv noi cred că trebuie să ne propunem ceva mai ambițios, să fim un jucător important în domeniul energetic”.

Autorităţile precizează că România îndeplineşte aproape toate condiţiile pentru a deveni principalul jucător de pe piaţa energiei din regiune.

Viorel Ștefan, vicepremier, spune: „Din totalul energiei electrice produsă în România, principala resursă energetică se bazează pe hidro, gaze naturale, energie nucleară, energie solară şi eoliană. Pe termen mediu, necesarul energiei electrice va fi asigurat, în principal, din surse regenerabile”.

Anton Anton, ministrul Energiei, susține: „Avem o poziție geografică strategică, deci prin zona noastră trec conducte care transferă gaze din zona de est a Europei către zona de vest. Avem rețele interconectate, avem capacități de stocare”.

Însă, țării noastre îi lipseşte un element important pentru a dobândi statutul la aspiră toate statele din zonă.

Iulian Iancu, senator, declară: „În continuare, România e captivă 100% importului din Rusia. E o vulnerabilitate și un pericol direct asupra securității energetice naționale. Bătălia ar trebui în plan național și în plan regional. Europa să susțină în această regiune diversificarea și interconectarea infrastructurii, ca să permită României accesul la gaze din alte surse decât cele exclusiv din Rusia”.

Anual, România consumă circa 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare parte provine din producţia internă, iar restul din Rusia. Anul trecut, am importat aproape 1,2 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, cu aproximativ 20% mai puţin decât în 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata