Cresc tensiunile dintre Rusia și Bulgaria

Foto: veridica.ro
29

După ce Bulgaria a anunțat expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, Rusia a amenințat că va închide ambasada de la Sofia. La rândul său, Guvernul bulgar i-a cerut Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice dintre cele două țări.

Astfel, premierul interimar al Bulgariei Kiril Petkov a cerut joi Rusiei să-şi retragă ”ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

În Bulgaria, premierul a rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Guvernul bulgar a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse.

În opinia Ministerului Afacerilor Externe din Rusia,  decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar ”la cererea unor forţe externe”.

Premierul bulgar a fost demis din funcție

Din punct de vedere politic, premierul bulgar a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură. Preşedintele Rumen Radev ar urma să-i încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor.

În acest sens, socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Ambasadoarea Rusiei de la Sofia, Eleonora Mitrofanova, cere ca până vineri Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.

Însă, ambasadoarea Rusiei, nu a făcut nicio declaraţie publică despre această notă diplomatică, dar a calificat expulzarea diplomaţilor ruşi drept un ”pas ostil fără precedent”.

Bulgaria vrea să-și păstreze relațiile cu Rusia

În acest context, premierul bulgar a cerut joi Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia ”în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare” dintre cele două ţări.

Astfel, ”Credem în necesitatea dialogului pentru care canalele diplomatice sunt esenţiale. Din acest motiv, solicităm Ambasadei Federaţiei Ruse să retragă nota depusă astăzi. De dragul trecutului şi de dragul viitorului, trebuie să fim capabili să facem paşi înainte prin respect reciproc”, a spus premierul bulgar.

În conextul învaziei Ucrainei de către Rusia, Kiril Petkov a adoptat o poziţie de sprijin neobişnuit de puternic faţă de Ucraina, în contextul în care Bulgaria s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în perioada comunismului. El l-a demis pe ministrul Apărării pentru că a refuzat să descrie aşa-numita ”operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina drept război.

De asemenea, premierul bulgar a susţinut sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei şi a fost de acord ca Bulgaria să repare echipamentul militar ucrainean deteriorat, relatează Reuters.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata