În Ucraina, mai mulți kilometri au fost recuceriți de la trupele rusești, chiar dacă bombardamentele continuă

Foto: hotnews.ro
51

Preşedintele rus Vladimir Putin are parte de o nouă lovitură din partea Ucrainei. Autoritățile din țara condusă de Volodimir Zelenski anunță că mai mulți kilometri au fost recuceriți de la trupele rusești, chiar dacă bombardamentele continuă.

Astfel, autoritățile ucrainene au afirmat că aproximativ 500 de kilometri pătrați (aproape 200 de mile pătrate) de teren au fost recuceriți în sudul zonei Herson în ultimele două săptămâni.

În opinia sa, Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene din sud, a declarat că așezările Vysokopillia, Novovoznesenske, Bilohirka, Myroliubivka și Sukhyi Stavok au fost „complet eliberate de ocupanți și se află sub steagul ucrainean”.

În plus, Luând cuvântul în cadrul unei întâlniri de luni, Humeniuk a declarat că „zona a fost curățată” de minele rusești, adăugând că „încă se iau măsuri suplimentare acolo”.

„Bombardamentele asupra acestor teritorii continuă, dar populația se află sub jurisdicție ucraineană”, a adăugat ea.

În prezent, armata ucraineană are obiectivul hotărât de a recuceri cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruși, până la sfârșitul anului, au declarat miercurea trecută presei înalți oficiali americani și ucraineni, scrie BOL News.

Ucraina presează o nouă ofensivă în timp ce trupele rusești se retrag din regiunea Harkov

Forțele ucrainene și-au avansat duminică contraofensiva în estul Ucrainei, încercând să profite de retragerea trupelor rusești din regiunea nord-estică Harkov, într-o retragere care ar fi putut schimba cursul conflictului de aproape șapte luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a ironizat pe ruși în discursul său video nocturn de sâmbătă, spunând: „Armata rusă demonstrează în aceste zile tot ce poate face mai bun – își arată spatele”.

Duminică, el a postat o înregistrare video cu soldații ucraineni arborând steagul național deasupra orașului Chkalovsk, unul dintre cele câteva orașe pe care le-au recucerit de la ruși în timpul contraofensivei.

Șeful militar ucrainean, generalul Valerii Zaluzhnyi, a declarat că Ucraina a recuperat aproximativ 3.000 de kilometri pătrați de la forțele Moscovei de la începutul lunii septembrie. El a precizat că trupele ucrainene se află acum la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia.

Înaintarea pe câmpul de luptă a marcat cel mai mare succes ucrainean de la începutul războiului, când a zădărnicit o încercare rusă de a cuceri capitala Kiev. Atacul Ucrainei în regiunea Harkov a părut să surprindă Moscova, care și-a mutat multe dintre trupele sale din zonă în sud, unde Kievul anunțase public o contraofensivă.

Ruşii tocmai au confirmat retragerea masivă

În opinia sa, ministerul rus al Apărării, ca răspuns la câștigurile ucrainene, a declarat sâmbătă că retragerea trupelor de la Izyum și din alte zone din regiunea Harkov a fost menită să întărească forțele rusești din regiunea vecină Donețk, la sud.

Însă, această retragere a atras comentarii furioase din partea bloggerilor militari ruși și a comentatorilor naționaliști, care au caracterizat-o drept o înfrângere majoră și au îndemnat Kremlinul să își consolideze eforturile de război. Aceștia au criticat autoritățile ruse pentru că au organizat focuri de artificii și alte festivități fastuoase la Moscova, care au marcat sâmbătă o sărbătoare a orașului.

În evaluarea sa, Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri semnificative în regiunea Harkov.

Raportul de informații al agenției, postat duminică pe Twitter, spune: „Rusia a retras probabil unități din zonă, dar luptele continuă în jurul orașelor de importanță strategică Kupiansk și Izyum”.

Analiștii militari occidentali au declarat că, în cazul în care avansurile se confirmă, ucrainenii ar deține controlul asupra unei căi ferate principale pe care Moscova a folosit-o pentru a aproviziona mii de soldați din estul Ucrainei.

În alte evoluții, un lider separatist pro-Rusia a fost citat spunând că în regiunea Donețk au avut loc lupte violente între forțele ruse și ucrainene.

Denis Pușilin a declarat că situația din orașul Lyman este „foarte dificilă” și că au loc lupte în „o serie de alte localități”, în special în partea de nord a regiunii.

Analiștii militari spun că se crede că Rusia trimite întăriri în zonă, unde intenționează să lanseze noi atacuri împotriva secțiunilor controlate de ucraineni din Donețk.

Moscova își regrupează forțele

Între timp, Moscova a anunțat că își regrupează forțele în regiunea Kharkiv din estul Ucrainei.

Astfel, „Pentru a atinge obiectivele operațiunii militare speciale de eliberare a Donbasului, a fost luată decizia de a regrupa trupele rusești staționate în regiunile Balakliya și Izyum, pentru a susține eforturile de-a lungul frontului Donețk”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Regruparea soldaților ruși are loc în condițiile în care locuitorii din anumite părți ale regiunii Harkov fuseseră sfătuiți să se evacueze în Rusia, potrivit agenției de presă de stat Tass. Administratorul instalat de ruși în zonă, Vitaly Ganchev, ar fi declarat că acest lucru ar „salva vieți”.

Avansul ucrainean în apropiere de Harkov a fost cea mai rapidă înaintare raportată de ambele părți în ultimele luni și reprezintă una dintre cele mai mari victorii în război de când forțele rusești au abandonat eforturile de a cuceri Kievul.

Pe frontul diplomatic, ministrul german de externe Annalena Baerbock a efectuat sâmbătă o vizită surpriză la Kiev, promițând sprijinul neclintit al Berlinului pentru Ucraina.

Aşadar, „Am călătorit la Kiev pentru a le arăta că pot continua să se bazeze pe noi. Că vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, cu livrări de arme și cu sprijin umanitar și financiar”, a declarat Baerbock într-un comunicat.

În ultimele săptămâni, Germania a trimis în Ucraina obuziere, lansatoare de rachete și rachete antiaeriene. Arme mai grele, cum ar fi sisteme antiaeriene, lansatoare de rachete montate pe camionete și echipamente antidronă, sunt, de asemenea, așteptate într-un nou pachet de ajutor militar în valoare de peste 500 de milioane de dolari, scrie Voice of America.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online