Aceeași formulă ca la anexarea Crimeii

În contextul istoric, pentru a le conferi legitimitate internă, Moscova a folosit în aceste patru cazuri aceeași formulă pe care a folosit-o pentru a pecetlui anexarea Crimeii în martie 2014: recunoașterea independenței teritoriilor supuse anexării și, ulterior, consultarea cu privire la anexarea la Federaţia Rusă.

Aşadar, comunitatea internațională a manifestat încă de la început împotriva recunoașterii acestor consultări de anexare. Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a declarat, marți, că referendumurile ar avea consecințe negative pentru promotorii lor, punct pe care îl împărtășește și Statele Unite. Perea Unceta consideră că țări care mențin relații cu Rusia precum Serbia, China sau Kazahstan „nu au nicio intenție să susțină anexarea”. Dimpotrivă, expertul consideră că alții de pe orbita Moscovei, precum Cuba, Siria, Eritreea sau Etiopia, ar putea face acest lucru.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care supraveghează referendumurile la nivel național și regional, sunt împotriva organizării de alegeri în zone aflate în context de război, precum cel în care se află în prezent cetățenii din Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson.

Astfel, „OSCE are niște reguli de bază pentru a garanta legalitatea referendumurilor, de exemplu, să existe un organism electoral cu control judiciar; o dezbatere electorală în care libertatea de exprimare este garantată; ca cetățenii să poată accesa presa și televiziunea pentru a alege între da și nu. Lucruri care aici [în aceste patru regiuni ocupate] nu au existat”, descrie Perea Unceta.

Populația a votat sub constrângere

Din punct de vedere politico- social, un alt punct cheie în orice alegere cu garanții este recensământul alegătorilor. În acest caz, nu a existat un registru de recensământ – lista care adună numărul persoanelor cu drept de vot și care rămâne în puterea cenzorilor, cerință esențială pentru a face o consultare. La aceasta se adaugă faptul că populația a votat sub constrângere, după cum a raportat guvernul ucrainean al lui Volodímir Zelenski.

Kievul a denunţat că militarii au mers în case, la locuri de muncă şi în spitale pentru a forţa cetăţenii să meargă la vot. La fel, autoritățile ucrainene au deplâns prezența unor oameni înarmați care așteptau alături de purtătorii urnelor.

O parte din populație „importată de Rusia”

În acest sens, Rosa Fernández Egea, doctor și profesor de Drept Internațional Public la Universitatea Autonomă din Madrid, explică telefonic că aceste plebiscite, pe lângă faptul că sunt ilegale, au avut loc în „spații ocupate” care au suferit schimbări demografice profunde de la începutul invaziei ruse. Fernández Egea subliniază că o parte din populația actuală „a fost importată de Rusia” și că mulți dintre ucrainenii care locuiau acolo au fugit de la sfârșitul lunii februarie. Colegul său Perea Unceta definește această situație drept o „alterare artificială a populației”.

În concluzie, în cele șapte luni cât a durat conflictul, o parte din cetățenii ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească casele. În prezent, peste șapte milioane de persoane au cerut azil în afara țării, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). În plus, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), există alte șapte milioane de persoane strămutate interne.

În cel mai recent raport al său, din 26 septembrie 2022, ONU estimează că numărul civililor uciși în urma conflictului este de 5.996 de la începutul ofensivei, pe 24 februarie.