Vicepremierul Kelemen Hunor: Ţara noastră nu va intra în Spațiul Schengen în acest an

54

Vicepremierul Kelemen Hunor a făcut declarații fără precedent referitoare la intrarea României în Spațiul Schengen.

Astfel, președintele UDMR a vorbit, marți seara, despre aderarea României în Spațiul Schengen, în cadrul emisiunii Talk News de la Prima News TV. Vicepremierul a precizat că dacă țara noastră nu va intra în Spațiul Schengen în acest an, atunci nu ar trebui să ne mai ocupăm de acest subiect până în anul 2025, deoarece vor avea loc alegerile, iar Comisia Europeană nu se va mai ocupa de acest subiect.

În afirmaţiile sale, ”E greu de spus, Eu sper că da, dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia are treabă, nu se va mai ocupa. Comisia care vine după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie, octombrie 2024, până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal trece anul 2024”, spune Kelemen Hunor.

În plus, președintele UDMR a mai spus că nu dorește să creadă că dacă ”nu vom reuşi să închidem sub preşedinţia suedeză, sub preşedinţia spaniolă se poate închide”. De asemenea, acesta a mai adăugat că austriecii au nevoie de ceva timp și că au alegeri în luna ianuarie, dar că lucrurile se vor așeza din punct de vedere politic.

Vinovatul pentru eșecul de la finalul anului 2022

Kelemen Hunor a fost întrebat cine este vinovat pentru acest eșec, însă vicepremierul a preferat să spună că nimeni nu avea cum să prevadă o astfel de situație.

În opinia sa, ”Nu avea cum să prevadă nimeni această schimbare, nici din România nici din statele membre. Noi când am aflat chestia asta am aflat de la colegii noştri din Austria, că avem acolo prieteni, suntem în aceeaşi familie politică. Ne-au zis, vedeţi că se schimbă brutal ceva la noi, au văzut sondajele, cancelarul a luat o decizie, în cerc restrâns. Dar asta noi am aflat când s-a luat decizia. (..) Toată Comisia a fost surprinsă, toate statele membre şi supărarea a venit şi de aici”, a spus preşedintele UDMR.

Decizia Austriei, o reacție politică

În contextul respingrii, președintele UDMR a mai spus că decizia a fost una politică și mizerabilă.

Astfel, ”Eu în continuare cred că a fost o decizie mizerabilă, dar degeaba cauţi vinovaţi în România, pentru că toată lumea este luată sub surprindere. De schimbat nu mai putea schimba nimic. Sunt convins, deşi nu am fost implicat, am avut multe discuţii cu colegii din diferite state membre şi eu cred că România a gestionat bine acest dosar în 2022”, spune acesta.

De asemenea, el a mai spus că nu susține decuplarea de Bulgaria în dosarul Spațiului Schengen.

”Trebuie să îţi păstrezi prietenii, noi am dat un mesaj prost, că nu mai are încredere în tine, că îl laşi baltă”, a arătat preşedintele UDMR.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro