1 Mai, „Crăciunul laic”, nu mai este tabu în Italia: magazinele vor fi deschise

Ceea ce până recent ar fi părut o provocare, astăzi devine o invitaţie căreia, în contextul crizei, este greu să i te opui. Sărbătoarea sfântă a lucrătorilor este încălcată tot mai des de lumea comerţului. Lista localităţilor care autorizează magazinele să fie deschise de 1 Mai a crescut.

Chiar şi în lumea întreprinderilor mici „Crăciunul laic” nu mai este un tabu, comentează Corriere della Sera în ediţia de vineri. De anul trecut, milanezii pot face shopping pe 25 aprilie, ziua care marchează eliberarea Italiei de sub ocupaţia fascistă. Pentru prima dată magazinele au avut aprobarea Primăriei să-şi primească clienţii şi în această zi.

Astăzi se are în vedere şi 1 Mai. În pofida faptului că joi, 22 aprilie, în cursul reuniunii de la Palazzo Marino (Primăria din Milano) confederaţiile sindicale şi-au exprimat un nu categoric, asesorul pentru comerţ din capitala Lombardiei, Giovanni Terzi, a declarat: „Înţeleg opoziţia sindicatelor dar, pe de altă parte, nu pot ignora apelul lumii comerţului, mai ales într-un moment de criză ca acesta”.

„Asociaţii noştri ne cer tot mai des să poată ţine deschis şi la 25 aprilie şi la 1 Mai. Scăderea consumului impune un sacrificiu, chiar personal, pentru a se evita pierderea unor ocazii de vânzare, mai ales în marile oraşe şi în zonele cu atracţie turistică mai mare”, a afirmat directorul general al sindicatului Confesercenti Milano, Pietro Rosa Gastaldo.

La Milano este deja o certitudine: de 1 Mai pieţele libere vor rămâne deschise ca şi cum ar fi o zi de sâmbătă obişnuită. La fel de sigur este şi la Torino: magazinele din zona turistică din centru pot rămâne deschise. Este prima sărbătoare a lucrătorilor cu magazine deschise în acest oraş. Duminică, 2 mai, se va bisa. Decizia a fost aprobată de sindicat. Alte oraşe care urmează acest exemplu sunt Monza, Genova, Cagliari, Palermo.

Potrivit Corriere della Sera, realitatea este că lumea comerţului este divizată privind menţinerea magazinelor deschise în zile de sărbătoare, chiar dacă criza tinde să încline talerul balanţei de partea celor care vor să ridice obloanele magazinelor.
„Înregistrăm o creştere a cererilor de derogare motivată de cerinţele bugetare. Pentru unii a ţine deschis înseamnă şi a reuşi să apere mai bine locurile de muncă”, a remarcat vicepreşedintele sindicatului Confcommercio, Renato Borghi, care însă a precizat:

„Pe de altă parte, 1 Mai reprezintă cuceriri şi valori de participare democratică pe care le considerăm şi ale noastre”. Ce înseamnă pentru finanţele unui magazin o sâmbătă precum cea de 1 Mai? „Multe depind de sectorul merceologic.
Dar în medie încasările de sâmbătă echivalează cu cele din două zile de sărbătoare”, a afirmat Sandro Castaldo, profesor de Marketing la Universitatea Bocconi din Milano. „De obicei, a ţine deschis şi în zilele de sărbătoare este mai uşor pentru cei care au o organizare a muncii pe două sau mai multe ture”, a precizat Castaldo.

Prin urmare, pentru marea distribuţie. Nu întâmplător, printre cei care cer la Milano cu voce tare magazine deschise de 1 Mai se numără şi lanţuri mari. A avea ocazia de a ţine deschis adesea înseamnă a ajuta familiile să facă cumpărături mai chibzuite. „Bunurile care nu sunt de primă necesitate sunt cumpărate în timpul liber. De aceea a ţine deschise magazinele sâmbăta şi duminica este important”, afirmă directorul general al lanţului Rinascente, Alberto Baldan.

Nu numai lumea comerţului îşi pune întrebări privind necesitatea de a ţine deschis de 1 Mai. In anii ’60, 50% dintre angajaţii din Italia se aflau în întreprinderi cu peste 1.000 de angajaţi. Astăzi acea lume nu mai există.
„În multe întreprinderi mici patronul şi angajaţii muncesc cot la cot. Lucrătorii înşişi se autogestionează. Conflictul social s-a redus, spre mulţumirea sindicatelor. În acest fel se ajunge la o comandă de mărfuri urgentă iar în vremuri ca acestea nimeni nu dă înapoi chiar dacă este ziua oamenilor muncii”, spune preşedintele sindicatului Confapi, Paolo Galassi.

„1 Mai era sărbătoarea clasei muncitoare. Astăzi muncitorii sunt tot mai puţini. Iar acolo unde există sunt ignoraţi – afirmă profesorul de istorie economică din Milano, Giulio Sapelli, care precizează: „Această sărbătoare are o importanţă simbolică tot mai redusă. Cultura extinsă a zilei de 1 Mai a dispărut, cu toate că trebuie să se evidenţieze o recentă inversare a tendinţei. Se redescoperă valoarea muncii, inclusiv a celei muncitoreşti. Acest lucru se va putea traduce în timp printr-un 1 Mai revizuit şi actualizat”.

De acum oraşele sunt active şapte zile din şapte. „Este o tendinţă mai puternică decât sărbătorile laice şi religioase, decât opoziţia Bisericii şi chiar decât vacanţele când nu se mai închide totul aşa cum se întâmpla odată”, afirmă profesorul Franco Ferrarotti. În opinia acestuia, imperativul este creşterea bogăţiei şi a consumului, iar magazinele sunt terminalul acestui lanţ. Mai ales în vremuri de criză a le închide înseamnă a opri ciclul de producere a bogăţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata