160 de ani de la moartea scriitoarei Charlotte Bronte

Romanciera și poeta Charlotte Bronte, sora mai mare a altor două scriitoare Emily și Anne Brontë, s-a născut la 21 aprilie 1816, în satul Thornton, Bradford în Yorkshire, fiind cel de-al treilea copil din cei șase (cinci fete și un băiat) ai unui preot de țară sărac.

În 1824, a urmat alături de surorile ei, potrivit www.haworth-village.org.uk, școala nou-înființată pentru fiicele de preot de la Cowan Bridge. Aici surorile Bronte au suferit un tratament dur, îndurând frigul și mâncarea sărăcăcioasă. În iunie 1825, Maria (n. 1813) și Elisabeth (n. 1815) au fost luate de aici, însă mult prea târziu pentru că, în același an au murit de tuberculoză. Charlotte și Emily au fost aduse și ele acasă.

Experiența trăită la Cowan Bridge și moartea surorilor și-au pus amprenta asupra lui Charlotte Bronte, care sub pseudonimul de Currer Bell, mai târziu, le-a povestit în romanul „Jane Eyre” (1847), unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză.

”În căutarea fericirii”, ”Povestea anului” sunt printre primele nuvele scrise de scriitoarea engleză. A scris împreună cu fratele său, Branwell, un ciclu de povestiri fantastice ”Angria” și ”Glasstown”.

Charlotte Brontë s-a înscris, în ianuarie 1831, la școala din Roe Head, Dewsbury. A revenit pentru o vreme acasă, iar în 1835 s-a reîntors la școala de la Roe Head ca guvernantă. Și-a dat demisia în mai 1838 și s-a reîntors la Haworth conform www.haworth-village.org.uk. În tot acest răstimp, Charlotte a scris fără întreruperi majore.

În februarie 1842, Emily și Charlotte au plecat împreună la Bruxelles, pentru a învăța franceza, germana și pentru a studia muzica, la pensionul Heger. Din ianuarie 1843, Charlotte a început să predea engleza la Bruxelles. În următorul an s-a întors la Haworth.

În mai 1846, sub pseudonimul Currer, Ellis și Acton Bell a fost publicat un volum de poezii, la care Charlotte a contribuit cu 19 poeme, printre care: ”Pilate’s Wife’s Dream”, ”The Teacher’s Monologue” și ”Passion” potrivit www.online-literature.com.

În același an, a încercat publicarea romanului ”Profesorul” fără a avea însă succes. În august a început să scrie romanul ”Jane Eyre”, iar în octombrie 1847 a fost publicat devenit imediat un bestseller.

Anul 1848 a fost unul dramatic pentru Charlotte, potrivit www.online-literature.com. Fratele său Branwell, care era alcoolic și dependent de opiu a murit în septembrie, iar sora ei Emily a murit în decembrie. Anul următor a murit Anne, în memoria căreia Charlotte a scris poezia ”On The Death of Anne Bronte”.

Au urmat romanele „Shirley” (1849), în care Charlote Bronte înfățișează contradicțiile sociale din Londra de la începutul secolului al XIX-lea și „Vilette” (1853), care conține și el o serie de momente autobiografice.

O trăsătură definitorie a romanelor Charlottei Bronte o constituie descrierea eroinelor pozitive, care se împotrivesc condițiilor apăsătoare din societatea burgheză.

În iunie 1854, Charlotte s-a căsătorit cu reverendul A.B. Nicholls, vicar la parohia tatălui ei. A rămas însărcinată, însă s-a îmbolnăvit de pneumonie și, la 31 martie 1855, a murit împreună cu copilul ei nenăscut.

Începând cu anul 1910, romanul ”Jane Eyre” a cunoscut numeroase ecranizări atât pe micul cât și pe marele ecran. Cea mai recentă ecranizare este din 2011, în regia lui Cary Fukunaga, rolurile principale fiind interpretate de Mia Wasikowska și Michael Fassbender. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2012.

În 2006, romanul a fost adaptat pentru un ministerial TV, în regia Susannei White. Actrița Ruth Wilson, interpreta lui Jane Eyre a fost nominalizată la Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o miniserie sau film pentru televiziune, iar pelicula a primit două Premii Emmy. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata