46% din lucrătorii străini muncesc ilegal în Israel, sub 4% români

În Israel se aflau, la sfârşitul lui 2009, 220.000 de lucrători străini, dintre care 900 de români cu permis de muncă şi sub 4% muncind ilegal, potrivit datelor publicate marţi de Biroul Central de Statistică (BCS), informează Jerusalem Post în ediţia de joi.

Potrivit studiului, 101.500 (46%) din lucrătorii străini s-au aflat ilegal în Israel, fără permis de muncă. Pe parcursul anului 2009, 27.000 de străini au intrat în Israel cu permis de muncă, cu 4.000 mai puţini decât în 2008 şi cel mai mic număr din 2004 încoace. Pe parcursul anului, 23.000 de persoane care au intrat cu permis de muncă au plecat din ţară după ce permisele lor au expirat.

Cel mai mare grup a venit din Thailanda – 5.600 de persoane, sau 21% din toate intrările în 2009. Majoritatea sunt angajaţi în agricultură. Filipinele şi foste republici sovietice se situează pe locul al doilea cu 5.100 persoane (19%) provenind din fiecare, cea mai mare parte lucrând ca îngrijitori.
Urmează Nepalul (2.700), China (1.100) şi România (900). Doar 500 de persoane (2%) din lucrătorii străini din Israel provin din ţările dezvoltate.

Potrivit studiului, muncitorii străini ilegali sunt cei care au intrat în Israel cu vize turistice şi nu au mai plecat după expirarea acestora. BCS a colectat date pe baza registrelor de control de la frontieră.
Conform biroului, cei 101.500 ilegali din 2009 reprezintă o scădere cu 5% comparativ cu 2008. 42% la sută din muncitori ilegali străini provin din foste republici sovietice, urmaţi în proporţie de 9% din Iordania, 5,7% din Mexic, 4,5% din Columbia şi mai puţin de 4% din Turcia, România, Brazilia, Nepal şi Egipt, fiecare.

Cabinetul israelian a programat duminică, 1 august, o decizie privind soarta a 1.200 de copii născuţi în Israel din părinţi străini care muncesc ilegal în ţară. Luna trecută, un comitet interministerial însărcinat de premierul Benjamin Netanyahu cu elaborarea de recomandări cu privire la aceşti copii a propus ca unui număr de 800 dintre ei să li se permită să rămână în Israel.

În conformitate cu recomandările comisiei toţi copiii care s-au născut în Israel şi au trăit în Israel timp de peste cinci ani, vorbesc ivrit şi sunt înregistraţi în şcolile israeliene, ar trebui să primească statutul de rezident permanent împreună cu familiile lor. Potrivit unor organizaţii străine de asistenţă pentru lucrători, mulţi dintre părinţi au devenit rezidenţi ilegali din cauza naşterii copiilor lor.

Odată ce o femeie are un copil, ea îşi pierde automat permisul de munca şi poate fi deportată împreună cu copiii ei. Cei care sprijină deportarea copiilor, printre care şi ministrul de interne Eli Yishai, spun că muncitorii se folosesc de copiii lor pentru a rămâne şi a lucra în Israel şi dacă li se va permite să rămână se va stabili un precedent rău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata