5 miliarde de euro anual pentru stoparea imigraţiei clandestine

20

„Libia susţinută de Italia cere Uniunii Europene cel puţin 5 miliarde de euro anual” pentru a „stopa” imigraţia clandestină africană, a declarat luni (30 august 2010) conducătorul libian Mouammar el-Ghaddafi, în cursul unei ceremonii la Roma, alături de Silvio Berlusconi, potrivit AFP.

Şeful guvernului italian nu a comentat această cerere de ajutor libiană şi nici afirmaţia colonelului Ghaddafi că ea ar fi susţinută de Italia. Un răspuns pozitiv cererii libiene ar fi în interesul Europei, în caz contrar milioane de imigranţi ar putea-o transforma în Africa, a afirmat colonelul Ghaddafi, sărbătorind la Roma semnarea tratatului de prietenie Italia-Libia în urmă cu doi ani pentru a pune capăt contenciosului colonial.

Libia este „poarta de intrare a imigraţiei nedorite” care trebuie „oprită la frontierele libiene”, a argumentat liderul libian. Tratatul italo-libian prevede în special întoarcerea spre Libia a migranţilor clandestini care caută că ajungă pe coastele italiene. El decide de asemenea investirea a 5 miliarde de dolari de către Italia ca despăgubire pentru colonizare, în special în construirea a 1.700 km de autostradă pe litoralul libian.

Potrivit lui Silvio Berlusconi, graţie tratatului bilateral şi returnării migranţilor, Italia a contribuit la „stoparea cu succes a trecerii migranţilor clandestini din Africa spre Europa, controlată de organizaţii criminale”. El nu a răspuns totuşi organizaţiilor de apărare a drepturilor omului care se alarmează cu regularitate pentru soarta imigraţilor retrimişi în Libia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata