A fost, oare, perdantul alegerilor prezidenţiale din România victima ocultismului?

Afirmaţia potrivit căreia un candidat la preşedinţia României a fost eliminat din cursă de un parapsiholog din umbră, în serviciul rivalului său, ar putea fi calificată drept ridicolă în mai toate ţările membre ale Uniunii Europene (UE).

În România însă, ţara lui Dracula şi a altor tradiţii oculte, afirmaţia lui Mircea Geoană, conform căreia ‘un atac energetic negativ’ a condus la înfrângerea sa pe muchie în faţă preşedintelui reales Traian Băsescu, a fost în gura întregii naţiuni, comentează Associated Press (AP). ‘Vrăjitoarea cea rea l-a bătut pe Geoană’, titra cotidianul Evenimentul Zilei, citat de AP, într-un recent comentariu, tipic zvonului.

La fel ca multe naţiuni din fostul bloc sovietic, România este obişnuită cu politica lipsită de reguli iar primele afirmaţii şi contra-afirmaţii de după victoria pe muchie a lui Băsescu, în scrutinul din 6 decembrie, nu au avut nimic ieşit din comun, în condiţiile în care oamenii lui Geoană se plângeau de fraudă masivă.
Apoi a urmat afirmaţia surprinzătoare a lui Geoană, făcută săptămâna trecută în mass-media, conform căreia el ar fi fost ţinta unor valuri de energie negativă, în cursul dezbaterii-cheie de dinainte de alegerile câştigate de Băsescu.

Geoană declara la postul de televiziune Antena 3 că oameni care lucrau pentru Băsescu în acest domeniu erau prezenţi la dreapta camerelor de luat vederi, soţia sa, Mihaela, declarând la rândul ei că Mircea ‘a fost atacat foarte tare şi nu s-a putut concentra’.
Mai întâi, românii şi-au bătut joc de fostul ministru de externe, spunând că este un prost perdant, Băsescu însuşi dezminţind în glumă afirmaţiile, potrivit Associated Press.

Însă recenta publicare a unor fotografii care îl arată pe renumitul parapsiholog Aliodor Manolea în apropierea lui Băsescu în timpul campaniei i-a făcut pe români să se întrebe dacă nu cumva preşedintele chiar a aruncat un blestem asupra rivalului său, notează AP. Fotografiile îl prezintă pe Manolea, un bărbat firav, cu barbă, faţa rotundă şi tuns scurt, la câţiva metri de Băsescu, înaintea dezbaterii.

Printre domeniile în care Manolea este specialist se numără controlul minţii, clarviziunea şi transa hipnotică, spun surse de la Asociaţia Română de Psihologie Transpersonală. Aşa-zisul rol al lui Manolea în alegeri aminteşte de vechi ritualuri balcanice, unde deochiul, vracii şi alte forţe misterioase erau folosite pentru a lansa atacuri energetice mistice asupra rivalilor şi a goli nefericitele victime de forţa lor vitală.

Deşi astfel de superstiţii mai pot fi întâlnite azi, de obicei în mici zone rurale înapoiate din Balcani, credinţa în paranormal a dat naştere la unele practici neobişnuite până în vremurile actuale. Fostul dictator Nicolae Ceauşescu era aşa de terorizat chiar şi de psihologii tradiţionali, de care se temea că sunt o ameninţare pentru comunism, încât a abolit secţiile de psihologie din toată ţara şi a interzis cuvântul în dicţionarul oficial.

În 1982, el a pus la punct măsuri severe contra acelor persoane care practicau meditaţia transcendentală, epurând Ministerul de Interne şi concediind zeci de funcţionari despre care se spunea că sunt implicaţi, inclusiv un adjunct al ministrului de interne, aminteşte AP.
În Serbia vecină, colonelul Ljubodrag Stojadinovic, un fost purtător de cuvânt al armatei, a fost concediat după ce a dezvăluit faptul că armata avea, în anii ’90, sub fostul preşedinte Slobodan Milosevic, o unitate de parapsiholgie care lansa atacuri psihice contra SUA şi altor inamici

‘Grupul 69’, despre care Stojadinovic afirma că includea prezicători renumiţi şi vrăjitori, pretindea că a cauzat inamicului ‘pierderi grele’ prin tacticile sale, incluzând doborârea de avioane. El declara că una din sarcinile principale ale grupului era aceea de a captura cel puţin un ‘inamic important al sârbilor’, preşedintele SUA de exemplu. Nici guvernul sârb şi nici armata nu au emis o dezminţire pentru afirmaţiile lui Stojadinovic.

Despre liderul bosniac sârb din timpul războiului, Radovan Karadzic, se spunea că acesta crede în vrăjitorie şi a participat activ la activităţi paranormale. Karadzic, judecat acum de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga, a fost arestat în iulie 2008, deghizat în guru New Age.

Mai la sud, fostul premier macedonean Ljubco Georgievski, avea angajat un parapsiholog şi medium, cunoscut simplu sub numele de Mina, pe post de consilier oficial în cabinetul său. Unii macedoneni cred că Mina l-a ajutat pe Georgievski să evite un război civil în toată regula între macedonenii de origine salvă şi etnicii albanezi. Mirjna Stojanovska, o profesoară de germană de 28 de ani, afirma că nu este nimic ciudat în Macedonia să ai consilieri personali alternativi, invocarea unei puteri superioare pentru a ajuta oamenii să se descurce cu problemele din viaţă fiind parte a mentalităţii şi culturii locale.

Întorcându-ne la intriga prezidenţială din România, continuă AP, fotografiile îl arată pe Manolea în anturajul lui Geoană, în timpul unei campanii electorale din 2007, sugerând astfel că acest clarvăzător ar fi fost înclinat să-şi ofere serviciile oricui dorea să achite nota de plată. Nu a existat niciun comentariu în acest sens din partea lui Geoană, care acum se distanţează de subiect, într-o încercare de a limita ştirbirile produse credibilităţii sale.

Potrivit AP, cabinetul lui Băsescu a refuzat, de asemenea, orice comentariu referitor la Manolea, oficialii trimiţănd către PD-L, care l-a susţinut pe preşedinte. Oficialii de acolo au dat răspunsuri evazive, însă nu au emis dezminţiri clare, mai relevă agenţia de presă americană.
Conforma acesteia, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Sever Voinescu, a refuzat să spună dacă îl cunoaşte pe Manolea, autorul a mai multe cărţi despre aure energetice şi alte subiecte ezoterice, însă l-a atacat pe Geoană, acuzându-l ‘pe perdantul alegerilor de a crede că a fost vrăjit cu broaşte râioase, ca în Africa medievală’.

E-mailul trimis solitarului parapsiholog nu a primit nici un răspuns, mai scrie AP. Renumitul psiholog Aurora Liiceeanu, afirma că regiunea rămâne un teren fertil pentru astfel de superstiţii, deşi pare să fi adoptat un anume lustru de cinism, mai potrivit cu restul Europei. ‘Este o societate înclinată către iraţional, o cultură de oameni superstiţioşi’, arăta Liiceeanu, adăugând: ‘Norocul are aici un rol mare, este o forţă’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata