Accidentul de la Smolensk: Experţii polonezi au reuşit descifrarea unor date nedesluşite de ruşi

19

Specialiştii de la Institutul de cercetare judiciară din Cracovia (sudul Poloniei) au descifrat noi date de pe cutiile negre ale aparatului TU-154, care s-a prăbuşit în aprilie, lângă Smolensk (Rusia), cu 96 de persoane la bord, între care preşedintele polonez Lech Kaczynski, scrie agenţia de presă rusă RBK.

Experţii au reuşit să descifreze câteva cuvinte de pe înregistrările cutiilor negre, pe care experţii ruşi nu au putut să le desluşească. Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a indicat marţi, 20 iulie, potrivit sursei menţionate, că specialiştii din Cracovia au reuşit descifrarea cu încă 10 cuvinte mai mult decât conţine stenograma experţilor ruşi, făcută publică la începutul lunii trecute.

‘Nu vreau să vorbesc despre detalii până când nu vor fi încheiate verificările’, a declarat procurorul Seremet, adăugând că experţii polonezi verifică în prezent copiile descifrărilor cutiilor negre transmise de partea rusă Poloniei la sfârşitul lunii mai.

Andrzej Seremet a precizat că operaţiunea de descifrare a cutiilor negre ale aeronavei prezidenţiale vor fi încheiate la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie şi atunci va fi dat publicităţii şi conţinutul acestui fragment din descifrare.

Anterior, mass-media poloneze au indicat că acest fragment ar conţine cuvintele comandantului de bord Arkadiusz Protasyuk, care, cu câteva secunde înainte de tragedie, ar fi spus: ‘Dacă nu vom ateriza, ei (sau el) mă vor omorî!’.

Deşi Procuratura militară poloneză nu a confirmat deocamdată această informaţie, presa poloneză a scris că descifrarea acestui fragment din înregistrarea convorbirilor din cabina piloţilor vine să sublinieze că s-au exercitat totuşi presiuni asupra piloţilor.

Descifrarea făcută de experţii ruşi a înregistrărilor celor 40 de minute de zbor ale avionului părea să confirme ipoteza conform căreia piloţii aparatului au ignorat mai multe avertismente ale indicatorilor de la bordul aeronavei.

În tragedia de la 10 aprilie de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care preşedintele polonez Lech Kaczynski, alţi lideri politici şi militari polonezi, care urmau să participe la ceremonia comemorativă de la Katyn, locul simbol al omagierii celor 22.000 de ofiţeri polonezi ucişi în 1940 de poliţia secretă a lui Stalin (NKVD).

Ministrul rus al justiţiei Aleksandr Konovalov a anunţat luni că Rusia prelungeşte ancheta în cazul prăbuşirii avionului preşedintelui Lech Kaczynski până în toamnă, dând totodată asigurări că cei mai buni experţi sunt implicaţi în cercetarea circumstanţelor prăbuşirii aparatului Tu-154.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata