Adevărata faţă a războiului din Afganistan, dezvăluită în documente clasificate

3

Zeci de mii de documente clasificate despre războiul din Afganistan, date publicităţii fără autorizaţie de către site-ul Wikileaks.org dezvăluie adesea în cele mai mici detalii problemele cu care se confruntă trupele americane în lupta cu o forţă din ce în ce mai puternică a talibanilor şi în colaborarea cu aliaţii pakistanezi, care par să ajute insurgenţa afgană, scrie cotidianul american The Washington Post în ediţia de luni.

Cele peste 91.000 de documente clasificate – cele mai multe conţinând rapoarte de pe teren la nivel inferior – constituie una dintre cele mai mari dezvăluiri de informaţii de acest tip din istoria SUA.
Wikileaks a oferit materialul cotidianului american The New York Times, ziarului britanic ‘The Guardian’ şi revistei germane Der Spiegel în urmă cu câteva săptămâni, cu condiţia ca acestea să nu fie publicate înainte de duminică seara, atunci când site-ul le-a lansat public.

Documentele, care acoperă o perioadă cuprinsă între ianuarie 2004 şi decembrie 2009, atunci când administraţia Obama a început să desfăşoare peste 30.000 de militari suplimentari în Afganistan şi a anunţat o nouă strategie, oferă noi perspective asupra situaţiei din această ţară într-o perioadă în care talibanii erau din ce în ce mai puternici, civilii din ce în ce mai deziluzionaţi de guvernul lor, iar trupele SUA de pe teren adesea frustrate pentru că trebuie să lupte fără resurse suficiente.

Documentele dezvăluie, pentru prima dată, că insurgenţii talibani, par să fi utilizat rachete sol-aer portabile, care detectau căldura, pentru a doborî elicoptere americane. Aceste rachete care detectează căldura, cu care SUA i-au echipat pe mujahedini împotriva sovieticilor, în anii ’80, au provocat pagube mari Uniunii Sovietice până când aceasta şi-a retras forţele din Afganistan, în 1989.

Deşi utilizarea acestor arme de către talibani pare să fi fost extrem de limitată, dezvăluirea faptului că nişte insurgenţi cu cunoştinţe tehnice relativ reduse au dobândit astfel de arme a alimentat impresia că eforturile legate de războiul din Afganistan sunt ezitante într-un moment în care pierderile omeneşti din Irak ajunseseră la niveluri record, iar administraţia Bush se chinuia să menţină susţinerea pentru războiul din Irak, chiar printre republicani.

Multe dintre documentele postate de Wikileaks sugerează că serviciul de spionaj pakistanez i¬ar fi ajutat pe insurgenţii afgani să plănuiască şi să desfăşoare atacuri asupra forţelor americane în Afganistan şi asupra aliaţilor guvernului afgan. Câteva documente descriu, de asemenea, cooperarea între serviciile pakistaneze de informaţii şi luptători apropiaţi de Al-Qaida.

Serviciile americane de informaţii conchiseseră în urmă cu câţiva ani că Pakistanul a păstrat legături cu grupuri de talibani. Documentele par însă să sugereze că agenţia de spionaj pakistaneză ISI i-ar fi putut asista pe insurgenţi în planificarea unor atacuri, cel puţin în trecut. Guvernul pakistanez a negat însă acuzaţiile din documentele clasificate.

‘Aceste rapoarte reflectă nimic mai mult decât comentarii dintr-o sursă unică şi zvonuri, care abundă de ambele părţi ale frontierei dintre Pakistan şi Afganistan şi care s-au dovedit de multe ori eronate după o analiză mai profundă’, a declarat Husain Haqqani, ambasadorul Pakistanului în Statele Unite.

Documentele oferă însă numeroase relatări cu privire la cooperarea dintre generalul locotenent în retragere Hamid Gul, care a condus ISI la sfârşitul anilor ‘ 80, şi insurgenţii afgani care luptau cu forţele americane în regiunea muntoasă de est a ţării. În ultimii ani ai insurgenţei antisovietice, Gul a lucrat îndeaproape cu mai mulţi mujahedini importanţi care în prezent se luptă cu trupele americane şi încearcă să dea jos guvernul afgan.

Documentele includ, de asemenea, relatări despre cum Gul a încercat să restabilească contactul cu liderii insurgenţilor, cum ar fi Gulbuddin Hekmatyar şi Jalaluddin Haqqani, ai căror luptători sunt responsabili pentru unele dintre cele mai sângeroase atacuri asupra forţelor americane.
In ultimul deceniu, serviciile secrete americane au colectat dovezi despre contactele directe dintre ISI şi Jalaluddin Haqqani, Hekmatyar şi liderul taliban Omar Mohammed.

Majoritatea rapoartelor clasificate reflectă viaţa de zi cu zi în Afganistan, aşa cum o descriu buletinele de ştiri în ultimii ani. În ele, ofiţerii americani de rang inferior se plâng de forţele afgane slab echipate, de oficialii corupţi ai guvernului afgan şi de un efort american care uneori are nevoie serioasă de resurse.
Alte documente vorbesc despre cum şefii de poliţie nu îi plătesc pe ofiţerii care patrulează sau introduc trupe ‘fantomă’ pe listele lor pentru a putea băga în buzunar salariile acestora.

Un alt document, care descrie un atac masiv al talibanilor de la Combat Outpost Keating, în estul Afganistanului, citează apelurile radio frenetice ale unui locotenent american care cere sprijin aerian pentru a face faţă unei prezenţe talibane cu mult mai mari.
Uneori trupele americane demonstrează lipsa de cunoştinţe în ceea ce priveşte Afganistanul, încurcând numele oraşelor şi relaţiile între oficialii afgani de rang înalt.

Documentele arată totodată cum pierderile în rândul civililor ca urmare a greşelilor făcute pe terenul de luptă i-au înstrăinat pe afgani. Chiar dacă pe parcursul anului trecut numărul victimelor civile în Afganistan a scăzut în mod semnificativ, multe din problemele menţionate în relatări – o forţă talibană rezistentă, graniţe permeabile cu fiefuri sigure pakistaneze şi un guvern afgan în mare parte ineficient – continuă să persiste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata