Adolescenți, tehnologie și sănătate mintală: studiul de la Oxford nu găsește nicio legătură

10

Un studiu realizat pe mai mult de 430.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, folosind datele colectate pe o perioadă de 28 de ani, a găsit „o mică asociere” între utilizarea tehnologiei și problemele de sănătate mintală.

S-a analizat vizionarea TV, utilizarea rețelelor sociale și utilizarea dispozitivelor și le-a comparat cu sentimentele de depresie, tendințele suicidale și problemele de comportament.

Nu a găsit modificări notabile de-a lungul timpului.

Echipa Oxford Internet Institute a observat o mică creștere – a problemelor emoționale și a utilizării rețelelor sociale.

În plus, depresia a devenit mai puțin asociată atât cu utilizarea rețelelor sociale, cât și cu vizionarea TV.

Cu toate acestea, modificările au fost mici.

„Nu spunem că mai puțini oameni fericiți folosesc mai multe rețele sociale, spunem că, conexiunea nu devine din ce în ce mai puternică”, a declarat co-autorul studiului, prof. Andrew Przybylski.

„Nu am putut face diferența dintre impactul social media și sănătatea mintală în 2010 și 2019”.

Prof. Przybylski a descris rezultatul ca pe un avertisment pentru autoritățile de reglementare tehnologice și factorii de decizie care pot alege să se concentreze pe credințele obișnuite despre efectele nocive ale tehnologiei asupra sănătății mintale a tinerilor atunci când elaborează noi politici.

Dar studiul a avut defectele sale. Participanții și-au evaluat propriile sentimente folosind întrebări stabilite cu răspunsuri la scară glisantă, iar datele utilizate nu au inclus natura activităților de pe rețelele sociale sau a dispozitivului, ci doar durata acestuia, care a fost, de asemenea, auto-raportată. Așadar, este posibil ca o persoană să fi spus că a petrecut patru ore pe smartphone-ul său, dar nu era clar ce făceau pe el în acel moment.

În prezent, nu există o modalitate formală pentru cercetători de a accesa aceste date, în afară de solicitarea acestora de la firmele tehnologice, care nu trebuie să se conformeze, sau de la participanții înșiși.

Datele studiului Oxford au provenit din sondaje efectuate în SUA și Marea Britanie între 1991 și 2019 – o perioadă în care tipul de tehnologie favorizat de tineri și cantitatea de timp petrecută pe acesta a evoluat rapid.

În plus, dispozitivele au devenit mult mai funcționale în acest timp, cu tendințe în schimbare și un flux constant de noi aplicații pe care să le folosească chiar dacă dispozitivul în sine nu se schimbă.

Lucrarea este publicată astăzi în revista Clinical Psychological Science.

Cercetările în acest domeniu sunt împărțite în concluziile sale. În ianuarie 2021, un studiu a constatat că utilizarea intensă a rețelelor sociale a fost legată de bunăstarea negativă și stima de sine în rândul adolescenților.

Există, de asemenea, alți factori care afectează sănătatea mintală a tinerilor, inclusiv cel mai recent: pandemia de coronavirus.

Guvernul britanic a anunțat recent o investiție de 500 de milioane de lire sterline în servicii de sănătate mintală, cu 79 de milioane de lire sterline alocate copiilor și tinerilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata