Africa de Sud lansează un plan ambiţios de luptă împotriva maladiei Sida

Prin lansarea la 25 aprilie a unei campanii de masă de prevenire şi de tratare a infecţiei cu HIV, preşedintele sud-african Jacob Zuma a întors una din cele mai întunecate pagini ale perioadei post-apartheid, aceea a negării maladiei Sida.

Predecesorul său, Thabo Mbeki, la putere din 1999 până în 2008, refuzase cu încăpăţânare să lanseze o politică de tratare prin medicamente antiretrovirale, în timp ce Africa de Sud, cu cei 5,7 milioane de seropozitivi, este ţara cea mai contaminată din lume.
Potrivit Programului comun al ONU pentru HIV/SIDA, în 2008 erau în lume 33,4 de milioane de persoane infectate cu HIV, din care 22,4 de milioane în Africa Subsahariană, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Campania vizează efectuarea, până în 2011, de teste voluntare de depistare la 15 milioane de persoane, faţă de 2,5 milioane în 2009, şi oferirea de tratamente anti-HIV pentru 1,5 milioane de persoane, faţă de aproximativ 1 milion în 2009.
Prezent la lansarea acestei iniţiative, directorul executiv al ONU SIDA, Michel Sidibé, a declarat: ‘Africa de Sud poate să fractureze traiectoria epidemiei datorată HIV.’

Sida este una din marile provocări ale Africii de Sud, o ţară care numără mai puţin de 1% din populaţia lumii, dar reprezintă 17% din cazurile de infecţii cu HIV de pe planetă.
Sistemul de sănătate moştenit de la apartheid era marcat de lipsa echităţii: pe de o parte, infrastructuri echivalente celor din ţările occidentale, destinate albilor şi celor mai bogaţi, de cealaltă parte, pentru populaţia neagră, sarcina acordării unei asistenţe celor infectaţi cu HIV lăsată în grija unor mari întreprinderi preocupate de protejarea forţei lor de muncă sau a unor programe precum cel derulat de Medici fără Frontiere la Khayelitsha.

În 2001, victoria istorică a guvernului împotriva celor 39 de laboratoare care încercaseră să se opună unei legi care facilita intrarea unor medicamente generice în ţară nu a schimbat în mod semnificativ accesul la tratamente pentru bolnavii de Sida.
Thabo Mbeki era foarte influenţat de adepţii unei teorii conform căreia, împotriva oricărei evidenţe ştiinţifice, HIV nu este cauza Sida. Susţinut de ministrul sănătăţii, Manto Tshabalala¬Msimang, el afirma că antiretroviralele erau chiar mai periculoase decât boala în sine.

Campaniile duse de asociaţii precum Treatment Action Campaign, sau sindicate, nu au reuşit să-l facă să-şi schimbe părerea. Instalarea la putere a lui Jacob Zuma a însemnat respingerea unei politici care a făcut multe victime în ultimii ani. Africa de Sud finanţează ea însăşi peste două treimi din costul tratamentelor anti-Sida.

În 2010, autorităţile au prevăzut peste un miliard de dolari (aproximativ 748 milioane de euro) pentru bugetul destinat luptei împotriva HIV, o creştere de 30% faţă de anul precedent.
În cadrul campaniei care a fost lansată, fiecare persoană testată va primi 100 de prezervative. Aplicarea testului HIV va fi o ocazie pentru investigaţii mai ample: verificarea tensiunii arteriale, teste de tuberculoză, diabet, pentru cancerul de col uterin, la femeile seropozitive.

‘Această abordare a sănătăţii globale, cu o mobilizare comunitară, este o adevărată revoluţie’, comentează Michel Sidibé. Directorul executiv al ONU SIDA subliniază că noua campanie ‘deschide şi un spaţiu de dezbatere a politicii preţurilor medicamentelor practicate în Africa de Sud.
Costul mediu al tratamentului împotriva HIV pentru o persoană din Africa de Sud este de 539 dolari pe an, în timp ce preţul negociat pe piaţa internaţională coboară la 296 de dolari pe an. Suprimarea politicii care favorizează întreprinderile farmaceutice sud-africane ar permite creşterea numărului persoanelor aflate sub tratamenť.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata