Albania: Parlamentul a interzis defrişările de păduri timp de 10 ani, pentru a evita o catastrofă ecologică

33

Parlamentul albanez a adoptat joi seară o lege ce impune un moratoriu de zece ani asupra defrişărilor de păduri în scopuri industriale, o măsură despre care oficialii spun că este menită să evite o ‘catastrofă ecologică’, în condiţiile defrişărilor galopante din ultimii ani, transmite vineri AFP.

‘Albania se confruntă cu o catastrofă ecologică şi suntem obligaţi să luăm măsuri drastice împotriva exploatării forestiere în scopuri comerciale şi a comerţului asociat’, a argumentat ministrul mediului, Lefter Koka, înaintea votului.

Legea adoptată interzice exporturile de lemn şi de orice produse derivate. Lemnul va putea fi totuşi folosit pentru încălzirea locuinţelor, dar nu va putea fi tăiat fără autorizaţie.

Noua lege prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru orice activitate ilegală.

Înainte de 1990, pădurile acopereau 51% din teritoriul Albaniei, procent care s-a redus la 25% în prezent, conform Ministerului Mediului.

Numai între 2007 şi 2013, peste 17% din pădurile ţării au fost afectate de defrişări sau de incendii criminale, a precizat ministrul Koka.

‘Activităţile infracţionale intense, desfăşurate în strânsă colaborare cu structurile responsabile cu protejarea pădurilor, se află la originea distrugerii acestora’, a acuzat premierul Edi Rama.

Potrivit cifrelor oficiale, defrişările ilegale depăşesc de zece ori tăierile legale şi au produs stricăciuni parcului naţional Lura, una din perlele munţilor Balcani.

Experţii în protecţia mediului au atras atenţia şi asupra defrişărilor de pe malurile cursurilor de apă, care cresc riscul de inundaţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News