Alegeri parlamentare în Polonia la 25 octombrie

Alegerile parlamentare din Polonia vor avea loc la 25 octombrie, a anunțat vineri președintele la final de mandat Bronislaw Komorowski, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Reuters și AFP.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul conservator Lege și ordine (PiS) este creditat cu 33% dintre intențiile de vot, în timp ce Platforma Civică (PO) este creditată cu 23% din sufragii, conform unui ultim studiu realizat de institutul Millward Brown la jumătatea lui iulie.

În jur de 18% din polonezi ar vota pentru o mișcare contestatară, încă în stadiul de proiect, și condusă de fostul solist rock Pawel Kukiz, care a ieșit pe locul al treilea la scrutinul prezidențial din mai, câștigat de candidatul PiS, Andrzej Duda, care urmează să depună jurământul la 6 august.

Stânga va fi absentă din viitorul parlament, potrivit acestui sondaj de opinie.

Victoria conservatorilor ar reprezenta o schimbare totală a scenei politice din Polonia, după înfrângerea surpriză a șefului statului la final de mandat Bronislaw Komorowski în scrutinul prezidențial.

Komorowski, un apropiat al liberalilor, a declarat că nu intenționează de altfel să candideze la legislative, adăugând că vrea să înființeze o fundație.

Înainte de a-și alege deputații, polonezii vor merge la urne la 6 septembrie pentru un referendum privind introducerea scrutinului uninominal la legislative, pentru a înlocui sistemul proporțional în vigoare, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata