Amantele şi soţiile minerilor chilieni blocaţi se luptă pentru despăgubiri

Tensiunile se fac resimţite între soţiile şi amantele celor 33 de mineri prinşi sub pământ în mina San Jose, ambele părţi formulând pretenţii la încasarea despăgubirilor, scrie Daily Telegraph.

Autorităţile de la ‘Tabăra Speranţei’ trebuie să facă faţă unui aflux de femei care se grăbesc să pretindă că au fost prima iubire a unuia dintre minerii captivi, pentru a primi bani de la guvern.
În această situaţie, cel puţin 5 soţii au fost obligate să vină faţă în faţă cu amante a căror existenţă a fost ţinută secretă de soţii lor, captivi la peste 700 de metri în subteran, din data de 5 august.

În cazul unuia dintre cei 33 de mineri, nu mai puţin de patru femei au venit pentru a pretinde compensaţiile. Minerii se confruntă cu încă 3-4 luni de viaţă petrecută în subteran până când echipele de salvare vor putea ajunge la ei.
În situaţia în care atât soţiile cât şi amantele pretind compensaţii, oficialii guvernamentali iau în considerare varianta de a-i întreba pe cei 33 de mineri captivi să numească pe cele care pot beneficia de compensaţii, pentru a rezolva problema de la suprafaţă.

‘Au existat o mulţime de conflicte între femei’, a admis Marta Flores, lucrătoare la Crucea Roşie, la tabăra improvizată unde rudele aşteaptă ştiri de la cei dragi prinşi în subteran.
‘Am avut un conflict mare în cortul cantinei atunci când o soţie a dat peste o femeie care pretindea că este iubita soţului său. A trebuit să intervenim şi să le separăm înainte de a ajunge să se bată’, a povestit femeia.

Miza, scrie The Telegraph, o constituie pachetele de întrajutorare oferite familiilor minerilor blocaţi precum şi viitoarele compensaţii care ar putea ajunge la echivalentul a zeci de mii de lire sterline.
‘Din păcate, conflictul rezultă din problemele legate de bani„, a declarat d-na Flores. Unii mineri au copii de la mai multe femei şi toate au venit aici pentru a cere despăgubiri. Am întâlnit cinci familii în această situaţie şi cred că sunt mai multe.

Unele femei descoperă abia aici că partenerii lor de viaţă aveau o soţie şi copii despre care ele nu ştiau nimic. Responsabili instruiţi special în probleme maritale au fost aduşi la faţa locului pentru a oferi consiliere psihologică femeilor confruntate cu infidelitatea soţului lor.
Un miner care nu a fost numit are o primă soţie de care nu a divorţat niciodată, o parteneră actuală, o fostă parteneră cu care are un copil şi o femeie care pretinde că este actuala lui prietenă, toate prezente în tabără.

‘Este un coşmar logistic să încerci să le ţii separat şi, bineînţeles, toate vor să trimită mesaje”, a adăugat Flores. Echipa de psihologi care se îngrijeşte de starea psihică a minerilor încearcă să păstreze situaţia departe de mineri. ‘Citim toate scrisorile înainte de a fi trimise jos pentru ne asigura că minerii nu sunt supuşi unui stres suplimentar’, a declarat Alberto Iturra, şeful echipei de psihologi.

Unul dintre minerii blocaţi, Yonni Barrios Rojas, care se foloseşte de cunoştinţele sale de acordare a primului ajutor pentru a trata problemele medicale ale celor captivi în subteran, este unul dintre cei care se confruntă cu întrebări dificile atunci când va ajunge în cele din urmă la suprafaţă.
Soţia sa, Marta Salinas, 56 de ani, a descoperit el a avut o amantă, atunci când s-a întâlnit aici cu altă femeie, Susana Valenzuela, care a declarat că s-au cunoscut la un curs de formare, cu cinci ani în urmă, iar el i-a declarat că intenţionează să îşi părăsească soţia pentru ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata