Ambasadori americani numiţi ca recompensă pentru donaţiile lor nu au habar despre ţara în care sunt trimişi

Patru noi ambasadori numiţi în fruntea legaţiilor americane din străinătate pentru donaţiile lor de milioane de dolari la campania preşedintelui SUA Barack Obama s-au făcut de râs în timpul audierii lor de comisia Senatului ce trebuia să le aprobe numirea, pentru că nu ştiau nimic despre ţara unde sunt trimişi, notează marţi ziarul ABC.

Fără să fi mers vreodată în ţara respectivă, fără să aibă habar despre istoria, geografia sau politica respectivei naţiuni, este cea mai proastă carte de vizită cu care se poate prezenta aspirantul la un post de ambasador. Şi totuşi aşa s-a întâmplat cu importanţi contribuabili la campania prezidenţială a lui Obama, premiaţi de preşedinte cu un post de ambasador în străinătate.

Mulţi dintre ei s-au acoperit de ridicol şi au riscat chiar să complice relaţiile cu viitoarea ţară, în timpul prestaţiei lor în faţa comisiei Senatului ce trebuia să le autorizeze numirea. Cel mai prost s-au prezentat ambasadorii trimişi în Norvegia, Argentina, Islanda şi Ungaria.

Acest fapt a readus în discuţie numărul mare al ambasadelor unde nu sunt trimise persoane cu carieră diplomatică, ci persoane care ‘cumpără’ aceste posturi datorită contribuţiilor lor financiare la campania prezidenţială. Este un mijloc utilizat în mod tradiţional de preşedinţii americani pentru a acoperi 30% din posturile de ambasador. Însă în al doilea mandat al lui Obama procentul a crescut la 53%, potrivit Serviciului Diplomatic al SUA.

Există totuşi persoane fără o carieră diplomatică care s-au achitat cu brio de misiunea lor, precum James Costos, noul ambasador al SUA la Madrid, care a ajutat cu fonduri din industria de divertisment la realegerea lui Obama. Însă Costos a vizitat de multe ori Spania şi a contribuit la întâlnirea de luna trecută a premierului spaniol Mariano Rajoy cu Barack Obama la Washington.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata