Antenele radio ale Vaticanului ar creşte riscul de cancer pentru copiii care trăiesc în apropiere

Releele de emisie operate de postul de radio al Vaticanului pot provoca apariţia cancerului la copii, conform depoziţiei unui expert medical în faţa unei instanţe de la Roma, depoziţie ce declanşat investigarea a şase responsabili ai postului de radio, conform cotidianului britanic The Independent.

Depoziţia profesorului Andrea Micheli, de la Institutul oncologic naţional de la Milano, este legată de cazurile morţii a 19 copii care s-au îmbolnăvit de leucemie între 1980 şi 2003, în zona Cesano, la nord de Roma, o zonă în care sunt amplasate antenele radio ale Vaticanului la biserica Santa Maria di Galeria.

Într-un raport de 300 de pagini, Andrea Micheli susţine că există o „legătură importantă, coerentă şi semnificativă între expunerea copiilor din zonă la antenele radio ale Vaticanului şi o creştere a riscului de îmbolnăvire de leucemie”.

Expertul italian susţine că acest risc este crescut în cazul copiilor mai mici de 14 ani care trăiesc pe o rază de până la 12 kilometri de releele de emisie ale Vaticanului. El a descoperit de asemenea şi o legătură între cazurile de cancer la adulţi şi radiaţiile emise de aceste relee, însă numai pentru ei care trăiesc foarte aproape de antene.

Studiul care a dus la aceste concluzii a fost solicitat în urmă cu 5 ani de instanţa de judecată, din cauza existenţei unui număr crescut de îmbolnăviri de cancer în această zonă de la nord de Roma. În urma acestui studiu, şase oficiali ai postului de radio al Vaticanului sunt investigaţi pentru omucidere, în urma deciziei magistratului Stefano Pesci.

În acest context, Vaticanul s-a grăbit miercuri să invoce faptul că şi Marina militară italiană operează relee radio în regiune. Conform unui material publicat de cotidianul La Repubblica însă, se pare că în raportul instanţei se precizează că releele Vaticanului sunt cele responsabile şi nu cele ale marinei.

Vatican Radio, post de radio deschis în 1931, transmite în 61 de ţări şi în 47 de limbi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata