Apple si Google date in judecata de Franta

Guvernul francez ii acuza de practici abuzive impotriva startup-urilor din Hexagon pe cei de la  Apple si Google, dandu-i in judecata pe gigantii americani.

Ministrul Economiei si Finantelor sussine ca se va adresa Curtii de Arbitraj din Paris dupa ce multe firme franceze care isi vand aplicatiile catre companiile americane s-au plans ca le sunt impuse conditii dure, in conditiile in care Apple si Google se folosesc de datele adunate si pot modifica oricand contractele in favoarea lor.

Oficialul francez considera ca situatia este inacceptabila si, daca cele doua mari companii americane vor pierde procesul, estimeaza ca acestea vor fi sanctionate cu milioane de euro.

Sprijinirea tinerilor antrepreonori francezi din domeniul tehnologiei reprezinta o prioritate si pentru presedintele Emmanuel Macron.

Sunt analisti, insa, care spun ca demersul francez poate fi privit si din perspectiva tarifelor pe care Donald Trump vrea sa le impună in cazul importurile americane de otel si aluminiu. Uniunea Europeana nu a fost exlusa din propunerea presedintelui american, asadar decizia Frantei de a da in judecata Apple si Google ar putea fi catalogata drept un raspuns la intentia liderului de la Casa Alba.

Nu este pentru prima data cand firmele americane intra in vizorul guvernelor europene. Recent, tot in Franta, procurorii au deschis o ancheta impotriva Apple pentru inselaciune, dupa ce grupul californian a recunoscut ca a incetinit intentionat functionarea unor modele mai vechi de iPhone.

Si Comisia Europeana cerea Apple sa plateasca Irlandei taxe in valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, pe motiv ca americanii ar fi beneficiat de o lege fiscala mai permisiva, in defavoarea altor companii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata