Armata austriacă pe picior de economie

Ministrul apărării din Austria, Norbert Darabos (SPOe – social¬democraţi), trebuie să economisească până în 2014 un total de 530 de milioane de euro la apărare, o întreprindere deloc uşoară, în condiţiile în care nici până acum armata nu avea destui bani la dispoziţie.

Posibilităţi de economisire există, însă nici una nu este plăcută ministrului, scrie ziarul austriac Die Presse. Proiectul reformei armatei este considerat în cercurile interne drept de mult eşuat, dat fiind că nu au fost puşi la dispoziţie nici cei un miliard de euro necesari ca ‘finanţare de start’ şi nici mijloacele bugetare anuale de un procent din PIB (actualmente armata primeşte 0,7 la sută din PIB).

Şeful statului major general, generalul Edmund Entacher, recunoaşte el însuşi că armata îşi poate exercita îndatoririle ‘limitat’. Măsurile de reducere a cheltuielilor, deja de mult în vigoare, limitează foarte mult exerciţiile militare, tancurile având voie, de exemplu, să circule doar 100 de kilometri pe an, din cauza raţionalizării combustibilului.

Noile investiţii vor avea de aşteptat, însă aici nu intră planificata ameliorare a condiţiilor din cazărmi, asigura Darabos. În schimb, se va stopa achiziţionarea de vehicule de transport iar vechile avioane de vânătoare Saab-105 vor rămâne în folosinţă, în caz că nu se va reuşi să se facă rost de un model în leasing. Pentru a economisi există două căi: economisirea lineară peste tot sau reducerea puternică în anumite departamente.

Entacher se gândea chiar la renunţarea la întregi tipuri de arme în timp ce alţi responsabili din minister se gândesc la renunţarea la avioanele Eurofighter scumpe. De economisit se va economisi şi la misiunile externe, noi misiuni urmând să nu mai fie pornite în perioada următoare. Din misiunile deja existente, precum cea din Bosnia, Austria nu se poate însă retrage aşa de uşor la fel ca şi din participarea la Battlegroup-urile europene.
Reduceri relativ neproblematice se pot face în ce priveşte misiunea de asistenţă la frontiere, un potenţial de reducere existând şi la nivel de costuri de personal. Dat fiind că este vorba de personal cu loc de muncă definitiv, acest lucru se poate face doar printr-un sistem de stimulare pentru un nou loc de muncă sau pensionări anticipate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata