Avionul lui Rogozin a fost întors din zbor, iar el a plecat la Moscova cu un avion de linie

Avionul în care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a sosit vineri la Chișinău, pentru a participa la festivitățile dedicate Zilei Victoriei la Tiraspol, a fost întors din zbor, iar el a plecat la Moscova cu o cursă de linie.

Avionul lui Rogozin a fost întors de către autoritățile ucrainene, dar acesta nu se afla în avionul respective, transmite Publika TV, care citează reprezentanți ai ambasadei Ucrainei de la Chișinău și ai Ministerului moldovean de Externe. ‘Reprezentanții Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat pentru Publika TV că Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Și reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au confirmat faptul că avionul a făcut cale întoarsă după ce a intrat în spațiul aerian al Ucrainei, însă au precizat că vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chișinău cu un avion de linie’, potrivit Publika TV.

Rogozin a întreprins o vizită la Tiraspol, prin Chișinău, fără a o coordona cu autoritățile Republicii Moldova. El a nu a exclus vineri posibilitatea recunoașterii independenței Transnistriei. Rogozin a declarat presei din regiune că problema recunoașterii internaționale a independenței Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că ‘totul va depinde de cum va evolua situația’, potrivit agenției oficiale de știri de la Tiraspol Novosti PMR.

Rogozin s-a referit la principiul internațional al integrității teritoriale, dar a adăugat că în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala. ‘În dreptul internațional există prioritatea dreptului la integritate teritorială și el se bucură de un respect special, dar când există un pericol în ce privește viața și securitatea cetățenilor care locuiesc într-o parte sau alta a țării, atunci dreptul la autodeterminare devine mai presus decât cel la integritatea teritorială. Tocmai acest lucru s-a întâmplat în Crimeea’, a declarat Rogozin, citat de Novosti PMR. De asemenea, Rogozin a avertizat Chișinăul ‘cu cele mai grave urmări’ dacă va semna Acordul de asociere cu UE și i-a cerut să amâne semnarea acestuia până după alegerile parlamentare care urmează să se desfășoare la sfârșitul anului.

Rogozin a scris sâmbătă pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său. „La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160”, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autoritățile Republicii Moldova. „Voi zbura, în pofida interdicției”, a mai scris vicepremierul rus, într-o postare ulterioară.

Ministerul Afacerilor Externe român califică drept o „declarație foarte gravă” amenințarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, în condițiile în care România și-ar fi închis spațiul aerian pentru avionul său. „Ministerul Afacerilor Externe apreciază că amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declarație foarte gravă, în actualul context regional, în care Federația Rusă a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar forțe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”, precizează Biroul de presă al MAE, într-un comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata