Bancomate biometrice în Polonia

Grupul bancar polonez BPS instalează un bancomat cu citire biometrică, care se bazează pe analiza vaselor sanguine, asigurând astfel o securitate sporită a retragerii de bani din automate, scrie publicaţia franceză 20minutes.

Să fie ceva orwellian sau revoluţionar? Grupul bancar polonez BPS se pregăteşte să instaleze primul său bancomat echipat cu un sistem de identificare biometrică. Pe lângă codul secret al cardului bancar, necesar la retragerea de numerar, ‘clienţii se vor putea identifica printr-un sistem care scanează vasele sanguine de la degete’, a declarat presei vice-preşedintele BPS.

Grupul bancar prevede să instaleze, până la sfârşitul anului, trei-patru aparate la Varşovia şi circa 200 în cele 365 bănci din reţeaua sa naţională. Produse de compania germană Wincor Nixdorf, bancomatele vor fi echipate cu un sistem de scanare a vaselor sanguine realizat de firma japoneză Hitachi.

Utilizarea biometriei vizează în primul rând ‘securitatea sporită a retragerilor indemnizaţiilor sociale la sfârşitul lunii şi evitarea fraudelor, cum ar fi piratarea cărţilor de credit furate’, spune vice-preşedintele băncii. Câteva zeci de clienţi au testat deja sistemul, dar, ‘ca la orice schimabre tehnologică, este nevoie de timp pentru ca oamenii să se adapteze’, adaugă el.

Noi în Europa, bancomatele ce folosesc analiza vaselor sanguine există deja în Japonia, unde peste 100 000 de aparate au fost puse la dispoziţia clienţilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata