„Barter” cu spioni între Rusia şi SUA

Cei 10 agenţi ruşi arestaţi în SUA, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei, ar putea fi recuperaţi în schimbul unor deţinuţi celebri din închisorile ruseşti, acuzaţi de trădarea patriei.

Deşi nici autorităţile americane, nici cele ruse nu au confirmat oficial informaţia, agenţii arestaţi în SUA sunt aşteptaţi deja la Moscova, scriu ziarele moscovite.
Între candidaţii la schimb se află şi expertul rus în probleme nucleare Igor Suteaghin şi fostul colonel GRU Serghei Skripal, acuzaţi de spionaj în favoarea serviciilor secrete străine şi condamnaţi la ani grei de închisoare.

Joi ei trebuie să fie trimişi la Viena, iar de acolo, în Marea Britanie şi în alte state. Tot joi, pot fi trimişi în Rusia spionii demascaţi în SUA, unde toţi acuzaţii au fost transferaţi la New York.
Mama lui Suteaghin, care îşi ispăşea pedeapsa într-o închisoare din Arhanghelsk, a relatat că, la 6 iulie, familia a fost sunată şi anunţată că fiul ei se află la Moscova şi că poate fi vizitat.

„Ne-au alocat o oră pentru întâlnire”, a afirmat doamna Suteaghin, precizând că la întrevedere au asistat şi un general al Serviciul Federal pentru Securitate sau al Serviciului militar de informaţii, precum şi diplomaţi americani.
Lui Suteaghin i s-a propus să semneze documente în care recunoaşte că şi-ar fi trădat patria. Generalul i-a explicat că, în schimbul acestei mărturisiri, va primi libertatea şi prosibilitatea de a pleca în străinătate, unde va primi domiciliu permanent, va avea dreptul să-şi păstra cetăţenia rusească şi va putea să-şi viziteze rudele din Rusia.

I-au explicat că pe el şi pe alţi zece deţinuţi din Rusia îi pregătesc la schimb pentru zece arestaţi în SUA, acuzaţi de spionaj în favoarea Moscovei şi spălare de bani.
La început, domnul Suteaghin, care nu şi-a recunoscut niciodată vina, nu dorea să semneze documentele, după care a făcut acest lucru. „Am înţeles că nu voi mai avea altă şansă de a ieşi la libertate”, i-a spus acuzatul mamei.

Barterul cu spioni, titrează Vremia Novostei, notând că autorităţile ruse şi cele americane nu au comentat încă posibilul schimb „angro”, nici nu au infirmat informaţia. Dar activitatea „în retragere” a unor structuri, atât din Rusia, cât şi din SUA, ar putea fi considerată o confirmare indirectă a acestei variante.
Amintim că un tribunal federal american a decis miercuri transferul a trei din cei 10 presupuşi spioni ruşi arestaţi în SUA din Virginia, unde erau deţinuţi, la New York. Miercuri dimineaţă urmau să aibă loc audieri preliminare în cazul celor trei suspecţi de activităţi de spionaj la un tribunal din Virginia, dar ulterior s-a anunţat că audierile au fost suspendate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata