Baza de date a Interpol-Ucraina, vândută unor interlopi?

Baza electronică de date a Biroului Naţional Interpol-Ucraina ar fi fost sustrasă şi vândută unor interlopi pentru doar 5.000 de dolari, a dezvăluit fostul şef al BNI¬Ucraina, Rostislav Vergheles, într-un interviu apărut miercuri în cotidianul Segodnia.

‘Nu voi fi categoric, dar sursele mele confirmă această informaţie. Este vorba de baza de înregistrare de persoane, companii, maşini şi obiecte de artă. Ea ar fi fost vândută unor interlopi fără ocupaţie precisă. Mai mult, am fost informat că acestora li s-a eliberat, contra cost, şi adeverinţă de consilier Interpol’ – a declarat fostul responsabil ucrainean.

Drept urmare, multe firme de ‘securitate’ le plătesc acestora câte 150-200 de dolari pentru doar o singură verificare în baza de date, mai spune el, indicând că această bancă de date, iniţiată în 1993, include informaţii complete despre verificările efectuate de Interpol-Ucraina, inclusiv motivele pentru care autorităţile ucrainene au solicitat ajutorul Interpol cu privire la un subiect sau altul.

În interviul din Segodnia, Vergheles a recunoscut că aude frecvent plângeri din partea colegilor străini că Biroul Naţional Interpol- Ucraina nu face nimic în direcţia cooperării.
‘Mai mult, actualii responsabili au reuşit să îngroape chiar şi un acord cu Uniunea Europeană privind furnizarea unor echipamente costisitoare de înaltă tehnologie’ – a deplâns el lipsa de preocupare pentru funcţionarea Interpol-Ucraina din partea autorităţilor de la Kiev.

Printre explicaţiile evocate, Vergheles a sugerat că Biroul Naţional Interpol-Ucraina s-a ocupat un timp de ‘comenzi politice’. ‘Circulă o serie de zvonuri că Biroul a fost implicat în războaie de afaceri, bunăoară, unii funcţionari ai săi au primit recompense din partea concurenţilor pentru verificări ilegale la unele firme străine’, a adăugat el, dar fără a avea date documentate.

Ministrul adjunct de interne Ghennadi Moskal a apreciat drept ‘aberante’ toate aceste afirmaţii. ‘Numai unele dintre obiectele de artă căutate de Interpol costă milioane de dolari. Interlocutorul dumneavoastră ar fi fost mai credibil dacă la cifra indicată mai adăuga câteva zerouri’ – a comentat Moskal pentru Segodnia.
Vergheles a ocupat funcţia de şef al Biroului Naţional Interpol-Ucraina între 2007-2008, iar înainte de aceasta a fost timp de patru ani adjunct al şefului acestei instituţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata