BCE: Redresarea zonei euro, afectată de lipsa reformelor structurale

Guvernele riscă să întârzie redresarea Europei dacă nu accelerează și nu extind planurile de întărire a economiilor, a avertizat vineri Benoit Coeure, membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.

‘Vorbind vag de reforme structurale, dar fără a le aplica, este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Creează incertitudine privind evoluția ratelor dobânzilor și a perspectivelor de creștere economică’, a afirmat Benoit Coeure la o conferință desfășurată la Riga.

Presiunile sunt în creștere pentru adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei de către BCE, inclusiv achiziționarea de obligațiuni guvernamentale, deoarece zona euro nu reușește să-și revină din criza datoriilor, fiind afectată de un nivel record al șomajului. Temerile privind perspectivele de creștere economică au provocat în ultimele zile turbulențe pe piețele bursiere mondiale.

‘BCE și zona euro caută să imite Japonia. Cred că ei își vor pierde credibilitatea deoarece inflația este prea scăzută’, a apreciat analistul Andrew Bosomworth, de la Pacific Investment Management Co.

În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a stagnat și rata inflației în septembrie s-a situat la doar 0,3%. BCE se așteaptă la o creștere modestă până la sfârșitul anului iar prețurile de consum nu vor ajunge aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE înainte de 2017.

‘Cea mai mare dificultate cu care se confruntă zona euro nu este politica monetară și nici lipsa măsurilor de stimulare fiscală, ci barierele structurale care afectează concurența, inovația și productivitatea’, a avertizat și Jens Weidmann, membru în Consiliul director al BCE. Acesta s-a opus celor mai recente măsuri de stimulare adoptate de BCE, apreciind că acestea ar putea spori riscurile pentru plătitorii de taxe.

‘În final, aceste măsuri ar putea duce la transferul riscurilor de la bănci spre plătitorii de taxe, ceea ce ar anula tot ce s-a obținut în ultimul an în reglementarea sistemului bancar’, a declarat Jens Weidmann, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei.

Și președintele BCE, Mario Draghi, a cerut recent guvernelor din zona euro să sprijine creșterea economică adoptând reforme structurale deoarece numai politica monetară și recentele măsuri de stimulare anunțate de Banca Central Europeană nu sunt suficiente pentru a restabili încrederea investitorilor și a stimula investițiile.

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.

În cadrul reuniunii de politică monetară de vineri, Mario Draghi ar urma să prezinte detaliile planului prin care BCE vrea să cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) în valoare de sute de miliarde de euro, ultima încercarea a instituției de a salva zona euro de la stagnare economică.

Subliniind că investițiile în zona euro au crescut foarte puțin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, șeful BCE a afirmat recent: ‘o creștere decisivă a investițiilor este esențială pentru a aduce inflația aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia și a reduce șomajul’.

În vederea relansării investițiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocrației. Un alt mijloc pentru a încuraja investițiile este diversificarea surselor de finanțare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata