Economia zonei euro a continuat să creasca în noiembrie 2009

Economia zonei euro a continuat sa creasca in noiembrie, dar economistii sunt ingrijorati de scaderea ritmului redresarii, conform datelor companiei de informatii financiare Markit, transmite Dow Jones Newswires.

Indicele PMI (Purchasing Managers Index), calculat de Markit, a inregistrat in noiembrie cea mai importanta crestere din ultimii doi ani, de 53,7%, de la 53% in octombrie. “Studiul din noiembrie sugereaza ca zona euro a continuat sa creasca intr-un ritm puternic. Totusi, am vazut de asemenea primele semne ca s-a atins un vârf, deoarece indexul pentru noile comenzi a scazut pentru prima data din februarie, când a atins un minim record”, a declarat Chris Williamson, economist sef al Markit.

În sectorul serviciilor, Indicele PMI a urcat la 53 in noiembrie, iar in sectorul industrial a urcat spectaculos, la 51,5 in aceasta luna. Activitatea economica in zona euro este asteptata sa se imbunatateasca in a doua jumatate a acestui an insa revenirea va fi una graduala in 2010, a anuntat saptamâna trecuta Consiliul guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana.

În buletinul lunar pe octombrie BCE sustine ca nivelul actual al dobânzii de referinta in zona euro este unul “adecvať. Aceasta dupa ce saptamâna trecuta gardienii monedei euro au decis sa mentina dobânda de referinta la nivelul record de 1,0%. “Ultimele informatii continua sa semnaleze o imbunatatire a activitatii economie in a doua jumatate a acestui an.

Consiliul guvernatorilor se asteapa ca economia zonei euro sa-si revina intr-un ritm gradual in 2010”, se arata in buletinul lunar al BCE. De asemenea, BCE sustine ca in lunile urmatoare ratele anuale ale inflatiei ar urma sa revina in teritoriul pozitiv. Pe termen mediu si lung, BCE se asteapta ca perspectivele de inflatie sa ramâna in linie cu obiectivul BCE de a mentine rata inflatiei sub, dar in apropiere, de 2%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata