Belgia preia preşedinţia UE în plină incertitudine politică

Belgia a preluat joi ştafeta de la Spania pentru a prezida timp de şase luni Uniunea Europeană şi a o ajuta să facă faţă unei grave crize economice, dar într-un moment când ea însăşi se află într-o plină incertitudine politică.

Primul ministru actual, Yves Leterme, nu este însărcinat decât să administreze afacerile curente aşteptând ca o nouă coaliţie să poată fi formată între partide francofone şi neerlandofone, în urma unui triumf electoral al separatiştilor flamanzi în iunie, aminteşte AFP.

Noua echipă nu urmează să îşi preia funcţiile decât în octombrie, aproape de mijlocul preşedinţiei şi cu foarte puţin timp pentru a se pune la zi asupra dosarelor.

Chiar dacă autorităţile belgiene dau asigurări că totul a fost bine pregătit, ministrul belgian al finanţelor, Didier Reynders, a sugerat că ar fi în mod sigur preferabil pentru continuitate în UE să se menţină guvernul demisionar actual până la sfârşitul anului.

Joi, o singură celebrare este prevăzută: 500 de europeni urmează să formeze un lanţ uman într-un parc din Bruxelles pentru a purta o banderolă europeană gigantică de 300 de metri lungime.

Belgia intenţionează să rămână discretă de asemenea pentru a se fixa mai bine noile instituţii europene, destinate să dea un rol de prim plan preşedintelui permanent al UE, Herman Van Rompuy, şi şefului diplomaţiei, Catherine Ashton.

Belgia intenţionează de asemenea să accelereze discuţiile asupra reglării financiare şi mai ales să facă să meargă înainte guvernul economic european, prin intermediul unei „Convenţii” în octombrie când Reynders doreşte să vorbească mai ales despre impozite europene şi politică industrială comună.

Citește și
1 Comentariu
  1. Pariuri Sportive spune

    Oare cand o sa fie presedinte de la noi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata