Belgia, sub presiune pentru a nominaliza cât mai curând un comisar european

Actualul premier belgian Elio Di Rupo a făcut apel la partidele politice implicate în negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare să aleagă un nume pentru a fi propus drept candidat la un portofoliu din Comisia Europeană până vineri, relatează site-ul EurActiv.

Patru partide sunt implicat în aceste discuții — flamanzii separatiști N-VA, flamanzii creștin-democrați CD&V, precum și partidele liberale de pe ambele părți ale graniței lingvistice a țării, Open VLD (vorbitori de olandeză) și MR (Mișcarea Reformatoare, francofoni).

Di Rupo, premierul socialist, le-a trimis o scrisoare liderilor celor patru formațiuni pentru a-i îndemna să ajungă la o nominalizare comună pentru postul de comisar european belgian până la sfârșitul săptămânii. Mai multe nume au fost vehiculate de presa belgiană.

Marianne Thyssen, o veterană a creștin-democraților flamanzi, este considerată favorită în cursa pentru nominalizare. O membră fruntașă a Parlamentului European încă din 1991, ea pare să aibă toate calificativele necesare pentru această poziție. Thyssen are și avantajul de a fi femeie, în contextul în care noul președinte al CE, Jean-Claude Juncker, caută cu insistență candidate potrivite pentru a i se alătura, asigurând că femeile ‘vor fi răsplătite’ cu un portofoliu puternic sau o vicepreședinție.

Șeful diplomației belgiene, Didier Reynders, care se bucură de sprijinul partidului liberal francofon MR, ar putea obține desemnarea la Comisie în cadrul unui acord privind repartizarea miniștrilor naționali. În ceea ce-l privește pe actualul comisar european belgian Karel De Gucht, însărcinat cu comerțul, acesta este considerat ca fiind outsider, notează EurActiv.

Amânarea deciziei după 1 august ar putea fi sinonimă cu pierderea unui portofoliu important în noul executiv european, a avertizat Di Rupo. Mai devreme în această lună, el și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că a trebuit să meargă la Consiliul European din 16 iulie fără a avea o propunere concretă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata