Berlinul vrea să relaxeze reglementările referitoare la canabis

18

Noi reglementări în ce priveşte folosirea marijuanei urmează să legalizeze posesia de către persoane a până la circa 15 grame de marijuana în capitala germană, Berlinul urmând astfel să devină unul din oraşele cele mai tolerante faţă de acest drog din Europa, scrie Der Spiegel.

Berlinul s-a bucurat multă vreme de reglementările blânde în materie de marijuana, nefiind ceva neobişnuit să vezi cum cineva prizează un joint (ţigaretă de marijuana) în parc sau îl rulează în spatele unei cafenele. Acum, capitala germană ar putea să facă un pas mai departe în direcţia toleranţei faţă de marijuana. Legea federală germană interzice posesia de marijuana, în afara unei ‘mici cantităţi’, lasă însă libertate landurilor pentru a defini exact cât de mare poate fi această cantitate.

Majoritatea landurilor, inclusiv Brandenburg, definesc ‘cantitatea mică’ la valoarea de 6 grame. Până acum, oraşul-land Berlin permitea posesia a 10 grame de marijuana. Kathrin Lompscher (Die Linke – Partidul Stângii), senator (echivalentul ministrului în landul oraş Berlin, n.red.) pentru sănătate, mediu şi protecţia consumatorilor al landului oraş Berlin, urmează să semneze curând o nouă reglementare, care să majoreze această cantitate, în condiţiile în care vechea reglementare este pe cale să expire. Conform lui Lompscher, succesul reglementării care permitea posesia a 10 grame de marijuana justifică creşterea cantităţii.

Nu toţi sunt mulţumiţi cu acest plan. Partidul Stângii (extremă stânga), partener în coaliţia de guvernare, alături de SPD (social-democraţi), s-a pronunţat de multă vreme în favoarea legalizării canabisului, însă Stephanie Winde, purtător de cuvânt al SPD Berlin, declara pentru Spiegel Online că Partidul Stângii nu a discutat despre plan înainte de a-l face public, SPD preferând să participe la o decizie în acest sens.

În cazul în care măsurile anvizajate de Lompscher vor intra în vigoare ele s-ar afla în contradicţie cu eforturile intensificate din anul trecut în direcţia combaterii traficului cu droguri la Berlin. Unii se întreabă dacă nu cumva propunerile lui Lompscher nu vor uşura pentru dealeri transportul mărfii, sub acoperirea legii. Dealerii de droguri vor exploata reglementările liberale şi nu vor transporta decât cantitatea legală, scria ziarul Berliner Zeitung.

Dacă propunerea va reuşi, Berlinul va avea unele din cele mai liberale legi din Europa în materie de marijuana. În Olanda, persoanele individuale au voie să posede 5 grame de marijuana pentru uz personal iar în Belgia cantitatea admisă este de 3 grame. Cehia a aprobat recent cea mai liberală lege din Europa în acest sens, permiţând persoanelor să crească până la cinci plante de canabis sau să posede până la 20 de jointuri de marijuana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata