Bill și Melinda Gates vor divorța, dar fundația caritabilă va rămâne intactă

Miliardarii Bill și Melinda Gates, cofondatori ai uneia dintre cele mai mari fundații caritabile private din lume, au înaintat actele pentru divorț după 27 de ani de căsătorie, dar s-au angajat să-și continue munca filantropică împreună.

Fundația Bill & Melinda Gates a devenit una dintre cele mai puternice și influente forțe din sănătatea publică globală, cheltuind peste 50 de miliarde de dolari în ultimele două decenii pentru a aduce o abordare comercială în combaterea sărăciei și a bolilor.

Gates a susținut programele laudate pe scară largă în domeniul eradicării malariei și poliomielitei, nutriției copiilor și vaccinurilor. Fundația a acordat anul trecut aproximativ 1,75 miliarde de dolari pentru ajutorul COVID-19.

Într-o petiție comună pentru dizolvarea căsătoriei, cuplul a afirmat că uniunea lor legală este „iremediabil ruptă”, dar a spus că au ajuns la un acord cu privire la modul de împărțire a bunurilor lor conjugale. Niciun detaliu al acestui acord nu a fost dezvăluit în depunerea la Curtea Superioară King County din Seattle.

Bill Gates, în vârstă de 65 de ani, care a cofondat Microsoft Corp, și soția sa, Melinda French Gates, în vârstă de 56 de ani, s-au întâlnit după ce s-a alăturat gigantului software ca manager de produs și s-au întâlnit câțiva ani înainte de a se căsători în ianuarie 1994, în Hawaii.

„După o mulțime de gânduri și multă muncă la relația noastră, am luat decizia de a pune capăt căsătoriei noastre”, au spus cei doi într-o declarație comună postată de fiecare pe conturile de Twitter.

„Nu mai credem că putem crește împreună ca un cuplu în următoarea fază a vieții noastre. Cerem spațiu și intimitate pentru familia noastră pe măsură ce începem să navigăm în această nouă viață”, au spus ei.
Petiția de divorț, care prevede că, cuplul nu are copii minori, vine după ce cel mai mic dintre cei trei urmași a împlinit recent 18 ani.

Lansată în 2000, Fundația non-profit Bill & Melinda Gates se situează ca cea mai mare fundație filantropică privată din Statele Unite și una dintre cele mai mari din lume, cu active nete de 43,3 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2019, potrivit ultimelor situații financiare pe tot anul.

Din 1994 până în 2018, cuplul a donat peste 36 miliarde de dolari fundației din Seattle, a spus site-ul web.
Anul trecut, investitorul Warren Buffett a raportat că a donat acțiuni de peste 2 miliarde de dolari de la Berkshire Hathaway Inc către Fundația Gates, ca parte a planurilor anunțate anterior de a-și oferi întreaga avere înainte de moarte.

În cererea de divorț, cuplul solicită instanței „să se dizolve căsătoria” și să își împartă proprietatea comună, interesele comerciale și pasivele „așa cum se prevede în contractul nostru de separare”, deși acest acord nu a fost făcut public.

Bill Gates este pe locul 4 pe lista Forbes a celor mai bogați indivizi din lume, cu o avere estimată la 124 miliarde de dolari.

Într-o declarație separată, Fundația Gates a declarat că, cuplul va rămâne în calitate de copreședinți și administratori ai organizației.

„Vor continua să lucreze împreună pentru a modela și aproba strategiile fundației, vor pleda pentru problemele fundației și vor stabili direcția generală a organizației”, se menționează în declarația fundației.

Despărțirea vine la doi ani după ce un alt miliardar și filantrop din Seattle, fondatorul Amazon.com Inc, Jeff Bezos, a spus că el și soția sa de atunci, MacKenzie, divorțau.

Cel puțin un critic al binefăcătorilor miliardari a citat despărțirea cuplului Gates ca o poveste de avertizare în înțelepciunea concentrării atâtor influențe asupra problemelor umanitare globale sub controlul indivizilor super-bogați.

„Divorțul cuplului Gates va face mai mult decât să răstoarne viața unei familii. Se va ramifica în lumea afacerilor, educației, sănătății publice, societății civile, filantropiei și nu numai”, a declarat pentru Reuters Anand Giridharadas, autorul cărții „Winners Take All”.

„Asta pentru că societatea noastră a comis eroarea colosală de a permite bogăției să cumpere șansa de a lua decizii cvasi-guvernamentale ca cetățean privat”, a spus el.
Gates a renunțat la Universitatea Harvard pentru a începe Microsoft cu amicul școlar Paul Allen în 1975. Gates deținea 49% din Microsoft la oferta publică inițială din 1986, ceea ce l-a făcut multimilionar instantaneu. Odată cu creșterea explozivă a Microsoft, el a devenit unul dintre cei mai bogați indivizi din lume.

După un mandat executiv care a ajutat la transformarea companiei într-una dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume, Gates a renunțat la funcția de CEO al Microsoft în 2000 pentru a se concentra asupra filantropiei. A rămas președinte până în 2014 și a părăsit consiliul de administrație al companiei în martie 2020.

Cunoscut în industria tehnologiei ca un concurent acerb și nemilos, Gates a atras mânia rivalilor și, în cele din urmă, a guvernului SUA pentru practicile comerciale ale Microsoft.

Gigantul software-ului a fost condamnat pentru încălcări antitrust la sfârșitul anilor ’90. Dar verdictul a fost anulat în apel, iar compania a soluționat cazul în afara instanței.

Persoana publică a lui Gates s-a înmulțit într-un om de stat avuncular, în timp ce își îndrepta atenția asupra filantropiei și s-a îndepărtat în mare parte de numeroasele controverse care se desfășoară în prezent în domeniul tehnologiei.

Melinda French Gates, care și-a adăugat recent numele de fată pe majoritatea site-urilor și a rețelelor de socializare, a crescut la Dallas și a studiat informatica și economia la Universitatea Duke înainte de a se alătura Microsoft.

În 2015 a fondat Pivotal Ventures, o companie de investiții axată pe femei și familii, iar în 2019 a publicat o carte, „Momentul ascensiunii”, axat pe abilitarea femeilor.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata