Bine aţi venit în deceniul Americii Latine!

În timp ce latino-americanii se concentrează pe suişurile şi coborâşurile echipelor lor de fotbal la campionatul mondial din Africa de Sud, analiştii financiari atrag atenţia asupra unui set mai impresionant de indicatori care ar trebui să capteze atenţia lumii, susţine Luis Alberto Moreno, preşedinte al Băncii Inter-Americane de Dezvoltare, în paginile cotidianului Financial Times.

Creşterea economică în America Latină şi Caraibe este prevăzută să fie în medie de 4,5% în acest an – dublul celei estimate pentru SUA şi de patru ori mai rapidă decât cea din zona euro. De asemenea, deficitele fiscale din America Latină sunt aşteptate să fie în medie de 2,3 la sută din PIB în 2010, comparativ cu 6,8 la sută în zona euro şi 10,6 la sută în SUA, iar datoria publică totală a regiunii este de aproximativ jumătate din nivelul celei din Europa şi SUA.

Această inversare de roluri la nivel economic nu este un accident, susţine Moreno. Deşi probleme cum ar fi traficul de droguri şi emigrarea domină încă şi distorsionează percepţia publică a Americii Latine, în ultimii 20 de ani, regiunea a suferit o transformare tăcută, dar profundă. Brazilia este exemplul cel mai vizibil al acestei transformări.

Ţara s-a impus ca un centru de putere industrială şi agricolă, în timp ce şi-a scos 30 de milioane de cetăţeni din sărăcie şi este pe cale să aibă o creştere economică de peste 7 la sută în acest an. Progresele din Brazilia se regăsesc însă, în măsuri diferite, la cei mai mulţi dintre vecinii săi.
După ce a rezistat crizei financiare, America Latină are acum oportunitatea de a se alătura Asiei la cârma unei reveniri economice globale, însă pentru a face acest lucru, guvernele vor trebui să abordeze mai multe probleme neglijate.

Una dintre acestea este educaţia. America Latină se poate mândri cu faptul că aproape toţi copiii se înscriu la cursurile primare, că analfabetismul a fost, în esenţă, eliminat, şi că un procent tot mai mare de copii termină liceul şi au şansa să urmeze facultatea. Cu toate acestea, regiunea se situază în coada clasamentului în ceea ce priveşte testele internaţionale standardizate.
În acest context, America Latină trebuie să revoluţioneze pregătirea profesorilor, să adopte programele şcolare internaţionale şi să-i facă pe administratorii şcolilor răspunzători pentru performanţa elevilor.

O altă problemă este asigurarea accesului la apă potabilă în condiţiile în care milioane de oameni din regiune primesc apă potabilă la robinete doar câteva ore pe zi, iar aproximativ 80 la sută din apa de la canalizare ajunge în râuri şi lacuri. Guvernele trebuie să se asigure că 100 la sută din populaţiile lor beneficiază de apă potabilă 24 ore pe zi şi că apa de la canalizare este tratată corespunzător.

Pe de altă parte, chiar dacă telefoanele mobile acoperă 90% din America Latină, iar accesul la Internet este printre cele mai bune din lumea dezvoltată, starea proastă a transportului rutier şi naval face ca exportatorii să aibă parte de costuri şi de întârzieri inutile. Sunt necesare deci stimulente clare şi garanţii juridice pentru ca America Latină să atragă capitalul privat care i-ar putea moderniza infrastructura.

Sistemul de energie din America Latină este printre cele mai curate din lume, peste 65 la sută din electricitate provenind din surse hidroelectrice. De asemenea, regiunea este un important producător de biocombustibili durabili. Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe perioade de secetă severă au lăsat rezervoare importante fără apă, în timp ce producţia de combustibili fosili stagnează sau este în scădere în Mexic şi Venezuela.

Regiunea trebuie să dezvolte deci noi surse de energie şi să îmbrăţişeze integrarea regională a energiei, care ar permite gazului natural, spre exemplu, să circule liber între ţările care au din belşug şi cele care nu au. În cele din urmă, alegerile regulate şi credibile reprezintă una dintre cele mai importante realizări recente ale Americii Latine, dat fiind istoria sa de lovituri militare.

Cu toate acestea, violenţa şi crima organizată au devenit atât de răspândite în unele oraşe încât acestea ameninţă progresul politic şi economic câştigat cu greu. Pentru a rezolva acest aspect, guvernele trebuie să îşi reformeze sistemele juridic şi de aplicare a legii. Mai important, ele trebuie să se confrunte cu inegalităţile uluitoare şi cu lipsa de oportunităţi economice, care îi determină pe atât de mulţi să aleagă o viaţă de infractor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata