Boicotul agenţiilor internaţionale la Cannes – precedente în sport

Neobişnuit în multe domenii, boicotul unei conferinţe de presă la Festivalul filmului de la Cannes instituit de marile agenţii internaţionale de presă nu este deloc surprinzător în sport, unde conflictul dintre ziarişti şi organizatorii marilor evenimente a izbucnit în special în ce priveşte drepturile de televiziune.

Astfel, un important conflict a opus agenţiile de presă mondiale, între care AP, AFP şi Reuters, International Bord-ului (IRB, organismul suprem din rugby), la Cupa Mondială de rugby organizată în 2007 în Franţa. IRB intenţiona să limiteze numărul fotografiilor de agenţie difuzabile pe internet. In extremis a fost găsit un acord, cu doar câteva ore înainte de debutul competiţiei, după care cele 3 mari agenţii, AP, AFP şi Reuters, au decis să să boicoteze acoperirea în text şi foto.

În 2006, pentru Cupa Mondială de fotbal din Germania, FIFA a încercase deja să restrângă difuzarea fotografiilor de agenţie. De altfel, regulat marii trezorieri din sport vorbesc despre plata locurilor la tribuna presei pentru jurnaliştii presei scrise.

De asemenea, mai multe competiţii de cricket au fost boicotate, între care turneul „Premier League Twenty20” în India, între 12 martie şi 25 aprilie 2010. Cauza: restricţii limitând difuzarea la 30 secunde a imaginilor (faţă de 4 minute înainte) la fiecare buletin de informaţii, impuse pentru zeci de canale de televiziune indiene. În 2008, marile agenţii de presă au boicotat primul meci-test de cricket între Autralia şi Noua Zeelandă, din cauza limitărilor în ce priveşte fotografiile, decise de organizatori.

Agenţiile AFP, Reuters, AP şi Getty Images au decis să boicoteze conferinţa de presă de prezentare a selecţiei oficiale a celui de-al 63-lea Festival de la Cannes, programată joi, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse pe acoperirea video.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata