Boko Haram împiedică un milion de copii să meargă la şcoală

21

Insurecția de care se face responsabilă gruparea islamistă Boko Haram împiedică peste un milion de copii să meargă la școală, a acuzat luni Fondul pentru copii al ONU (UNICEF), subliniind că lipsa de educație reprezintă un teren fertil pentru radicalizare în Nigeria și în țările vecine, relatează AFP.

Peste 2.000 de școli au fost închise în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger — cele patru țări cele mai afectate de atacurile grupării — și sute de alte instituții au fost atacate, jefuite sau incendiate de jihadiști, potrivit UNICEF.

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a dat termen armatei până la sfârșitul anului pentru a pune capăt violențelor grupării islamiste. Chiar în caz de victorie, specialiștii subliniază că guvernul va trebui să facă față problemelor sociale care decurg din lipsa de școlarizare a unei întregi generații de copii.

„Cu cât mai mult copiii nu merg la școală, cu atât mai mult ei riscă să fie maltratați, răpiți și recrutați de grupurile armate”, a declarat Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa de Vest și Centrală.

Rebeliunea Boko Haram și reprimarea sa susținută de către forțele de securitate s-a soldat cu 17.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați din 2009.

Școlile, elevii și profesorii se numără printre țintele grupării islamiste, al cărui nume înseamnă „educația occidentală este un păcat” în haoussa, dialectul cel mai vorbit în nordul Nigeriei, și care are drept obiectiv crearea unui stat islamic independent.

Răpirea a 276 de liceene la Chibok la 14 aprilie 2014 a provocat un val de indignare în lume. În prezent, în jur de 200 dintre ele sunt încă ostatice ale grupării Boko Haram.

Potrivit UNICEF, unele școli au putut să redeschidă porțile pe măsură ce armata nigeriană a recucerit teritoriu, dar numeroase dintre ele sunt suprapopulate și subechipate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News