Brazilia/ prezidenţiale: victorie la limită pentru Dilma Rousseff

Dilma Rousseff a fost realeasă la limită duminică președinte al Braziliei, cu un scurt avans asupra adversarului ei de centru-dreapta Aécio Neves la sfârșitul celui mai disputat scrutin din istoria recentă a țării.

Președintele de stânga, candidat al Partidului Muncitorilor /PT/, a câștigat cu 51,45% din voturi față de 48,55% pentru candidatul Partidului Social Democrat Brazilian /PSDB/, potrivit rezultatelor aproape definitive după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot.

„Vă mulțumesc foarte mult!”, a reacționat imediat pe Twitter candidatul PT, care se va exprima foarte curând în capitala Brasilia.

Alegerile au fost văzute ca un referendum asupra celor 12 ani de guverne PT, sub care gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice și sociale profunde.

În ciuda problemelor economice și afacerilor de corupție, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu inițiat de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva /2003-2012/, un fost muncitor metalurgist și lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

Diferența s-a jucat pe doar trei milioane de voturi, în timp ce 142,8 milioane de alegători au fost convocați la urne, notează AFP.

Așa cum era de așteptat, președintele a obținut cele mai multe voturi în regiunile sărace din nord-estul țării. Dar dacă a pierdut în mare măsură în statul Sao Paulo, fieful PSDB, ea a câștigat o victorie răsunătoare în cele două mari state Rio și Minas Gerais — bastionul lui Neves — în partea de sud-est industrializată.

Candidatul de centru-dreapta a promis, fără să se atingă de programele sociale populare ale stângii, un șoc de gestionare liberală pentru relansarea economiei braziliene aflate în pană și lupta împotriva inflației și corupției ce subminează PT.

După campania electorală cea mai virulentă din istoria recentă a Braziliei, care a mărit decalajul stângă-dreaptă, votul s-a derulat calm. Cu excepția asasinării unui tânăr alegător în nordul țării, împușcat de un necunoscut aparent într-o reglare de conturi potrivit poliției.

Această campanie, presărată cu atacuri personale, a împărțit țara în două blocuri, în funcție de apartenența socială: cei mai săraci în favoarea președintelui Dilma Rousseff, cei mai bogați pentru candidatul „schimbării”.

Dilma Rousseff a câștigat în cele din urmă bătălia în centru, în mijlocul clasei medii din sud-estul industrializat al țării care se gândea de mult timp la Neves.

Aleasă în 2010 în euforia perioadei de aur a președintelui și mentorului ei Lula, fosta membră a gherilei Dilma Rousseff a moștenit o creștere economică anuală de 7,5%.

Ea a amplificat programele sociale de care beneficiază un sfert din cei 202 milioane de brazilieni, câștigând un sprijin larg în rândul clasei muncitoare și regiunilor sărace din nord-est.

Dar ea s-a confruntat cu perioade ostile: patru ani de creștere încetinită până la intrarea în recesiune în primul semestru, revendicări sociale ale clasei de mijloc, scandaluri de corupție care au înrăutățit imaginea PT. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata