Bulgaria a absorbit doar 4% din fondurile europene

Numai patru la sută din fondurile europene disponibile pentru Bulgaria au ajuns la beneficiarii lor, proporţia celor contractate fiind de 30 %, a declarat marţi, 11 mai, ministrul pentru gestionarea fondurilor europene, Tomislav Doncev, apreciind că situaţia nu este deloc încurajatoare, informează BTA.

Bulgaria s-a angajat ca plăţile către beneficiari să depăşească 10 procente până la sfârşitul anului, a amintit Tomislav Doncev, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Aceste plăţi se află pe o pantă ascendentă, înregistrând o creştere de 700 la sută în ultima lună. De asemenea, ritmul contractărilor a crescut de 1,5 ori.

În opinia lui Doncev, rata scăzută de absorbţie este cauzată de reticenţa autorităţilor de a-şi asuma responsabilităţi.

Există o mare doză de precauţie excesivă în contractarea de proiecte, menită să evite neregulile, a explicat ministrul, potrivit căruia controlul nu ar trebui „să omoare procesul, ci doar să asigure conformitatea” cu normele europene.

Nicio ţară nu şi-a îmbogăţit cetăţenii din finanţări europene, cel puţin nu în mod direct, fondurile comunitare fiind destinate să declanşeze anumite procese şi să îndrepte politicile publice în direcţia bună, a subliniat ministrul bulgar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata