Bulgaria începe în luna ianuarie 2010 procesul de aderare la euro

Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îşi va depune candidatura pentru a intra în zona euro la finele lunii ianuarie 2010, dar se teme din ce în ce mai mult că criza datoriile care a erupt în zona euro ar putea să-i afecteze candidatura, a declarat prim-ministrul bulgar, Boyko Borisov, într-un interviu acordat duminică Dow Jones Newswires.

În plus, Boyko Borisov, a subliniat că Bulgaria nu va mai fi nevoită să ceară ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi nici nu va recurge la pieţele internaţionale pentru finanţare de urgenţă cu care să acopere deficitul bugetar. ‘Avem totul în ordine şi suntem gata să începem drumul spre zona euro până la finele acestei luni.
Prima prioritate în materie de politică externă a guvernului meu este acum aderarea la zona euro’, a declarat Boyko Borisov, punând capăt la mai multe luni de speculaţii cu privire la data la care fostul stat comunist va depune cererea formală pentru a adera la ERM (mecanismul ratelor de schimb).

O candidatură cu succes depinde de îndeplinirea anumitor criterii legate de stabilitatea monedei naţionale, datorie publică, nivelul dobânzii şi inflaţie, şi trebuie aprobată de şefii guvernelor din zona euro plus preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Includerea Bulgariei în mecanismul ratelor de schimb ar creşte încrederea şi investiţiile străine în Bulgaria, făcând posibil ca aderarea la moneda euro să se facă în anul 2013, înaintea României şi Ungariei.

Cu toate acestea, Boyko Borisov, şi-a exprimat teremrea că intensificarea crizei datoriilor ar putea conduce la ridicarea ştachetei pentru ţările care doresc să adere la moneda unică, în condiţiile în care factorii de decizie optează pentru consolidarea graniţelor actuale mai degrabă decât pentru extinderea blocului. ‘Mă tem că criza datoriilor în statele nou intrate în zona euro ar putea să ne afecteze în mod negativ’, a declarat premierul bulgar. ‘Sperăm că autorităţile vor respecta criteriile de admitere deoarece am făcut eforturi pentru a le respecta’, a adăugat Boyko Borisov.

Temerile guvernului sunt împărtăşite şi de liderii comunităţii oamenilor de afaceri. ‘Are sens pentru Bulgaria să adere la euro, dar mă tem că într-o perioadă de criză Banca Centrală Europeană ar putea amâna candidatura din motive tehnice pentru că doresc să consolideze zona euro’, a declarat presedintele Confederaţiei Angajatorilor şi Industriaşilor din Bulgaria, Ivo Prokopiev.
Separat, documentele consultate de Dow Jones Newswires arată că Ministerul bulgar de Finanţe îşi va revizui în creştere estimările referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut în 2010 până la o expansiune de 0,2 procente, în condiţiile în care precedentele estimări indicau o contracţie de 2%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata