Bulgaria îşi caută urgent un duşman

Bulgaria are nevoie urgentă de un duşman ca să poată motiva amplasarea unor elemente din scutul antirachetă american pe teritoriul său, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega într-un comentariu, semnat de ziaristul Svetoslav Terziev.

Construirea scutului deja începe, dar încă nu ştim de cine ne va proteja acesta. Problema este atât de serioasă că devine chiar comică, scrie autorul. În urmă cu o săptămână, ambasadorul Statelor Unite la Sofia, James Warlick, a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă ca Bulgaria să ceară singură instalarea de elemente din scutul american antirachetă pe teritoriul său.

Conform declaraţiilor sale, scutul va fi îndreptat împotriva unor ameninţări din Orientul Mijlociu, şi nu spre Rusia. Premierul Boiko Borisov a fost atât de surprins încât a promis să întrebe Uniunea Europeană ce ar trebui exact să ceară Bulgaria, în ciuda faptului că ţara are un minister de externe şi este liberă să aibă o politică externă proprie.

Borisov nu are însă vreo vină, în condiţiile în care, scrie Terziev, încurcătura a fost provocată de preşedintele României, Traian Băsescu. Vecinul ne-a surprins cu anunţul făcut pe 4 februarie că România va accepta pe teritoriul său elemente din scutul antirachetă care urmează să devină operaţionale în anul 2015. Este vorba de aceleaşi rachete care trebuiau să fie amplasate în Polonia, iar radarul aferent în Cehia.

Preşedintele american Barack Obama a renunţat însă la aceste planuri ca să nu mai supere Rusia. ‘A fost logic ca aceste elemente să fie mutate într-o altă ţară. Iar dacă rachetele se duc în România, Bulgaria trebuie să fie locul potrivit pentru radar. Şi nici nu este nevoie să fie întrebată. Spre deosebire de România, preşedintele Obama nu face Bulgariei nici o invitaţie, ci aşteaptă ca Sofia să ceară singură. În plan militar şi tactic, acest lucru este ca şi cum am aduce singuri funia cu care să fim spânzuraţi’, apreciază autorul comentariului.

În opinia autorului, Bulgaria se află într-o situaţie deosebită. ‘Este adevărat că, timp ce 20 de ani, ţara nu a refuzat aproape nimic Statelor Unite, dar niciodată nu a ajuns chiar să anticipeze dorinţele americane şi să roage de bună voie Washingtonul să le îndeplinească. Chiar şi ţara cea mai lipsită de demnitate naţională se preface cel puţin că aceasta există. Dar acum, reiese că teritoriul bulgar nu este decât un apendice al României’, scrie Terziev.

În aceste condiţii, demnitatea naţională poate fi salvată doar dacă Bulgaria demonstrează că are motivele sale de îngrijorare faţă de o ameninţare externă. Ameninţarea iraniană care ne-a fost sugerată de Statele Unite este o opţiune bună, dar asta înseamnă să stricăm relaţiile cu Teheranul, care de obicei sunt bune, continuă autorul.
Borisov a ajuns într-o situaţie absurdă şi orice pas ar fi fie absurd, fie eronat: ori i-ar nemulţumi pe americani, ori i-ar supăra pe ruşi.

Premierul a găsit o soluţie bună: va întreba Uniunea Europeană. Dar de ce? UE nu are deloc o poziţie comună în această problemă. Scuza cu Uniunea este însă foarte convenabilă pentru Bulgaria pentru că, dacă cineva nu vrea să se întâmple ceva, dar nici nu poate refuza, cel mai bine este să amâne acel ceva. Europa nu va avea o poziţie comună în viitorul apropiat, dar nici Bulgaria nu se grăbeşte. Americanii nu au nevoie de Bulgaria, pentru că doar România este de ajuns pentru ei.

Iar slugărnicia României faţă de Statele Unite întotdeauna a fost mai mare decit cea a Bulgariei, comentează sursa citată, adăugând: ‘Când a cerut rachetele ‘poloneze’, Bucureştiul nu a fost sigur că le va primi, de aceea s-a lăudat că în ultimii ani şi-a modernizat sistemul de radare şi ar putea înlocui simultan şi Polonia şi Cehia, în caz că Bulgaria va refuza să găzduiască umbrela cehă.

În acest fel, România şi-a depus candidatura şi pentru rachete şi pentru radar, dar aceasta nu este totul. În această săptămână a devenit clar că Băsescu are şanse să atragă spre sud şi rachetele ruse ‘Iskander’ care iniţial urmau să fie îndreptate spre Polonia din Kaliningrad’. ‘Întrebarea este care sunt consecinţele acestor lucruri pentru securitatea naţională a Bulgariei.

Dacă România ne va proteja din nord, ameninţarea rusă este exclusă. În spatele nostru sunt macedonenii. Cine i-a învins pe perşi ultima dată când au încercat să atace pe Europa? Alexandru Macedon, părintele poporului macedonean. Dacă iranienii îşi aduc aminte de istorie, nu ar îndrăzni să ne devină duşmani. Aşa că ne cerem scuze de la americani, dar nu avem de ce să le ţinem umbrela’, conchide comentatorul bulgar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata