Bulgaria nu mai este interesată de proiectul de oleoduct în parteneriat cu Rusia şi Grecia

Bulgaria ‘nu mai este interesată’ de proiectul de construcţie a unui oleoduct de la Marea Neagră la Marea Egee, ca urmare a daunelor ecologice provocate de deversarea de petrol din Golful Mexic, susţine premierul bulgar Boiko Borisov, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times (FT).

Potrivit lui Borisov, Bulgaria intenţionează să se retragă dintr-un parteneriat cu Rusia şi Grecia, după finalizarea unui studiu de impact asupra mediului pentru proiect, la începutul anului viitor.
Declaraţiile premierului au fost făcute înaintea unor negocieri desfăşurate marţi cu oficiali ruşi pe tema proiectelor energetice comune şi a preţului gazului achiziţionat de la Gazprom, singurul furnizor de gaz al Bulgariei.

Fost ofiţer superior de poliţie şi fost antrenor al echipei naţionale de karate a Bulgariei, Borisov a promis să susţină interesele celui mai sărac stat al Uniunii Europene, după ce partidul său de centru-dreapta a fost propulsat la putere după alegerile generale de anul trecut.
‘După scurgerea de petrol din Golful Mexic, nu cred că ar fi sigur pentru tancuri să îşi descarce încărcătura la un terminal în larg, într-o zonă în care se desfăşoară o mare parte din turismul nostru’, a precizat premierul bulgar.

Oleoductul cu o lungime de 285 de kilometri, care ar urma să fie amplasat între Burgas, pe coasta sudică a Mării Negre, şi Alexandroupolis, în nordul Mării Egee, este destinat reducerii traficului petrolierelor prin strâmtoarea aglomerată a Bosforului.
Potrivit premierului bulgar, deşi oleoductul ar aduce nu mai mult de 35 milioane de euro anual din taxele de tranzit ale petrolului, el ar pune în pericol industria turistică a Bulgariei care se ridică la o cifră de 10 miliarde de euro pe an.

Potrivit unor oficiali, Bulgaria poate evita plata unei penalităţi în conformitate cu termenii parteneriatului trans-balcanic, în cazul în care se retrage din proiect, ca urmare a unei evaluări negative în ceea ce priveşte mediul.
Totodată, Borisov a declarat că intenţionează să ceară reduceri substanţiale ale preţurilor la gaze naturale practicate de Rusia, în cadrul negocierilor cu Viktor Zubkov, prim vicepremierul rus, şi cu Alexander Medvedev, vicepreşedintele Gazprom.

Începând cu această lună, bulgarii vor plăti cu 28-30 la sută mai mult pentru gaze în conformitate cu un acord încheiat de către guvernul socialist anterior, care taie reducerile de preţ pentru utilizarea de către Gazprom a reţelei bulgare de gazoducte pentru a transporta gaz spre Grecia şi Turcia.
Premierul a precizat că Bulgaria a plătit 295 dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze naturale, prin comparaţie cu 150 dolari plătiţi de către Germania şi 155 dolari de către Turcia pentru gazul care tranzitează Bulgaria, citând datele publicate de către East European Gaz Analysis, o firmă de consultanţă din SUA.

Potrivit FT, pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale din Rusia, Bulgaria şi-a îndreptat atenţia spre Grecia şi Turcia, semnând acorduri pentru construirea unui gazoduct din Grecia care să transporte gaz azer şi folosirea unui terminal de gaz natural lichefiat din Turcia.
Borisov a declarat Bulgaria este încă decisă să facă o investiţie de 400-500 de milioane de euro în SouthStream, un proiect rusesc de gazoduct pe sub Marea Neagră, care să transporte gazul prin Balcani spre Europa Centrală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata