Calvarul a 7 muncitori români la Koeln

Şapte muncitori români, care lucrează pe un şantier din cartierul Bickendorf (în districtul Ehrenfeld din Koeln), aşteaptă de două luni de zile să fie plătiţi. Ei nu mai au mâncare iar acum urmează să fie evacuaţi şi din spaţiile în care locuiesc, scrie ziarul german Koelner Stadtanzeiger.

Unul din muncitori, încerca din răsputeri să-şi ţină firea, însă atunci când vorbeşte despre familia lui ochii i se umplu de lacrimi. ‘Fiul meu a făcut sâmbătă trei anişori’, spunea Constantin Dumitru, în vârstă de 36 de ani.
Ceilalţi şase colegi români ai săi îl priveau în tăcere. Toţi şapte sunt separaţi de familiile lor, ei venind la Koeln în ianuarie, pentru a face ceva bani, timp de câteva luni. Fiecare din cei şapte a lucrat de atunci 280 de ore pe un şantier din Bickendorf, însă niciunul nu a văzut până acum vreun ban.

‘Ne-au promis 2.500 de euro pe lună, pe deasupra locuinţă şi masă’, povestea Dumitru, care în România câştigă cel mult 1.000 de euro pe lună, motiv pentru care oferta i s-a părut atractivă. În loc însă de a se întoarce acasă în aprilie cu mulţi bani, cei şapte au rămas fără nimic.

Nici salariu, nici bani de mâncare şi nici bilete de transport către România. Tot ceea ce aveau la ei au cheltuit deja iar proprietarul locuinţelor vrea să evacueze lunea viitoare cele două locuinţe în care stau cei şapte români, pe motiv că nu a fost plătită chiria. ‘Rămân aici până îmi primesc banii. Mi se cuvin. Am nevoie de ei pentru familia mea’, afirma hotărât Dumitru.

Dumitru şi colegii săi au lucrat la un şantier de pe strada Silcherstrasse din Bickendorf, unde se ridică o clădire pentru persoane de vârsta a treia. Contractor general este compania Kamu Projektbau din Bremen, care urmează să construiască clădirea respectivă.

Întrebat de reporterii ziarului, un purtător de cuvânt al companiei afirma că nu are cunoştinţă despre plăţile scadente, el trimiţând în schimb la o firmă de zugrăvit din localitatea Iserlohn, care i-ar fi angajat pe români, în calitate de subcontractor.
Compania Kamu Projektbau afirma în luarea sa de poziţie că a dat o comandă acestei firme, plătind corespunzător pentru ea. Întrebat de reporterii ziarului Koelner Stadtanzeiger, proprietarul firmei de zugrăvit, Juergen Rentford, nu a dorit să spună nimic legat de acuzaţii: ‘Nu am nimic de-a face cu aceste lucruri’, se apăra acesta.

La începutul lunii martie, muncitorii români au căutat ajutor la sindicat. Reinhard Steffen, de la sindicatul din construcţii IG Bau, declara în acest sens că pregăteşte o plângere, solicitând pentru muncitori o remuneraţie de 12,90 euro pe oră. Per total, suma restantă ce trebuie plătită pe persoană se ridică la circa 4.500 de euro. Cel care i-a ademenit pe muncitori la Koeln este se pare un bărbat de la o firmă românească cu sediul la Duesseldorf.

Acesta a murit la 11 martie, prăbuşindu-se de la etajul opt al unui bloc din Koelnberg (cartier de locuri din Koeln, n.red.). Poliţia porneşte de la o sinucidere. Cu o zi înainte, inspectorii vamali au inspectat şantierul, în căutare de muncitori la negru. Muncitorii români nu au contracte, lor spunându-li-se că au nevoie doar de un permis de exercitare a meseriei pentru a putea lucra, explica Steffen.
Există numeroase astfel de cazuri, în care muncitorilor li se promite marea cu sarea de către cei care îi atrag acolo, după care ei nu primesc nici măcar o parte din promisiuni, adăuga sindicalistul.

Constantin Dumitru a învăţat ceva din această lecţie. ‘Nu mă mai las ademenit în străinătate, nici măcar dacă oferta este atractivă’, spunea el, adăugând: ‘Vreau doar să mă întorc înapoi, la familia mea din Bucureşť.
Pentru ca muncitorii români să nu moară de foame, sindicatul IG Bau a organizat luni o distribuţie de alimente, prin intermediul organizaţiei caritabile Koelner Tafel. Alimentele vor ajunge măcar pentru câteva zile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata