Canada va trimite în Europa de est şase avioane de vânătoare F-18

Canada va desfășura șase avioane de vânătoare F-18 în Europa de est pentru a participa la întărirea capacităților NATO în contextul agravării crizei din Ucraina, a anunțat joi premierul canadian Stephen Harper, transmit AFP și Efe.

Media canadiene au indicat că avioanele vor fi staționate în Polonia, dar biroul premierului a refuzat deocamdată să confirme această informație, menționează AFP.

Anunțul guvernului canadian vine în urma declarațiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în sensul că Alianța nord-atlantică va dispune de ‘mai multe avioane în aer, mai multe nave pe mare și va întări pregătirea forțelor sale terestre’.

NATO este deja pe cale de a-și intensifica activitatea de supraveghere a spațiului aerian al țărilor baltice, unde trăiesc puternice minorități rusofone, ceea ce stârnește temeri în rândul liderilor aliați cu privire la o ‘contaminare’ de la problemele din Ucraina.

‘Canada continuă să condamne ferm ocupația rusă ilegală din Ucraina, ca și gesturile militare provocatoare din partea Rusiei’, a mai afirmat premierul canadian, într-o conferință de presă.

‘Recunoaștem necesitatea sporirii securității și stabilității în Europa centrală și în Europa de est’, a adăugat el, evocând măsurile luate de guvernul său, care, pe lângă desfășurarea celor șase avioane de luptă, mai cuprind trimiterea a ‘până la 20 de ofițeri de Stat Major’ la cartierul general al NATO de la Bruxelles, pentru a ‘participa la eforturile de planificare ale NATO’.

Franța a anunțat mai devreme joi că va desfășura până la finele lunii mai multe avioane de vânătoare în cadrul misiunii NATO de supraveghere a spațiului aerian baltic, iar Marea Britanie, Germania și Danemarca și-au propus de asemenea serviciile, amintește France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata